Eddiksyrebakterier er en gruppe bakterier som omdanner etanol til eddiksyre. De finnes vanlig i naturen og blir brukt i næringsmiddelindustri til å produsere eddik. Råstoffet for eddikproduksjon er vanligvis etanol i vin eller eplesider.
Eddiksyrebakteriene skiller seg fra mange andre aerobe (oksygenkrevende) organismer ved ikke å oksidere energikilden fullstendig til karbondioksid (CO2) og vann. Når eddiksyrebakteriene får etanol som elektronkilde, oksideres alkohol bare til eddiksyre som så hoper seg opp. Bakteriene er syretolerante og blir ikke drept av syren de produserer. Eddiksyre er i pH-likevekt med den konjugerte basen og saltet acetat med pKa-verdi 4,76.
Eddiksyrebakteriene kan også utføre fullstendig oksidasjon av sukker og alkoholer, blant annet kan sorbitol bli oksidert til sorbose, som brukes som utgangspunkt for kjemisk syntese av vitamin C (askorbinsyre), eller de kan lage glukonsyre. Drikken kombucha er en fermentert sukret te hvor eddiksyrebakterier og gjær deltar i produksjonen. Noen eddiksyrebakterier kan også lage bakteriell cellulose som et matriks på utsiden av celleveggen. Andre eksopolysakkarider som de kan lage er levaner, en type fruktaner bygget opp av fruktose.
Evnen til å oksidere etanol til eddiksyre er en uønsket prosess i produksjonen av øl, vin og sider, hvor eddiksyrebakteriene gir sur smak og lukt i alkoholholdige drikkevarer.
Eddiksyrebakterier er gram-negative i familien Acetobacteraceae og omfatter 19 slekter, blant annet de syretolerante Acetobacter, Gluconobacter, Gluconoacetobacter og Komagateibacter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.