reduktiv acetyl-koenzym A omsetningsvei

Artikkelstart

Reduktiv acetyl-koenzym A omsetningsvei er en serie med biokjemiske trinn hvor anaerobe bakterier og arkebakterier kan binde CO 2 som de deretter bruker til å lage organiske molekyler.

Faktaboks

Også kjent som

Reduktiv cetyl-CoA vei, reduktiv acetyl-koenzym A metabolismevei, Wood-Ljungdahl omsetningsvei, navn etter den amerikanske biokjemikeren Harland G Wood (1907-1991) og Lars G Ljungdahl.

To molekyler CO2 blir brukt til å laget ett molekyl acetyl-koenzym A (acetyl-CoA) som deretter blir brukt til å lage karbohydrater. Denne måten å assimilere CO2 blir brukt av metanproduserende bakterier (metanogene), samt acetogene bakterier som omdanner acetyl-CoA til eddiksyre (acetat). Omsetningsveien er ikke syklisk, til forskjell fra calvinsyklus og reduktiv sitronsyresyklus.

Karbonmonoksid (CO) eller maursyre (format) er mellomprodukter i omsetningsveien. CO2 blir brukt som elektronakseptor og blir redusert, mens hydrogen blir brukt som elektrondonor, i en biologisk redoksreaksjon.

Reduktiv acetyl-koenzym A omsetningsvei er evolusjonsmessig opprinnelig, den første måten å lage biomasse, med evolusjonshistorie sannsynligvis tilbake til den siste felles forfar for alle celler på Jorden.

Biokjemi i reduktiv acetyl-koenzym A omsetningsvei

To enzymer er sentrale i omsetningsveien, acetyl-koenzym A karbonmonoksid dehydrogenase som reduserer karbonmonoksid til en metylgruppe, og acetyl-koenzym A syntase som kobler sammen metylgruppen og karbondioksid og lager acetyl-koenzym A.

Karbonmonoksid dehydrogenase og acetyl-CoA syntase er et enzymkompleks som omdanner CO2 til acetyl-koenzym A i en totrinnsreaksjon sammen med en metyltransferase. Først reduseres CO2 til karbonmonoksid (CO), og fra koenzym-A og en metylgruppe (CH3) bundet til et corrin-jernsvovelprotein blir det laget acetyl-CoA.

CO2 + 2e- + 2H+ ↔ CO + H2O

CO + CH3-corrinoid-FeS-protein + CoA ↔ acetyl-CoA + corrinoid-FeS-protein

Corrinoider inneholder corrin, en ringstruktur satt sammen av fire molekyler pyrrol, et tetrapyrrol. Corrin finnes i kjernen i vitamin B12, i porfyriner i hem i hemoglobin eller i klorofyll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg