koenzym A, coenzym A, CoA, er et koenzym ved enzymreaksjoner der et syreradikal overføres. Koenzym A-molekylet har en relativt komplisert struktur og inneholder blant annet B-vitaminet pantotensyre.

Den funksjonelt viktige gruppe i koenzym A er SH-gruppen (svovel-hydrogen), og koenzym A skrives derfor ofte CoA-SH. Dens eddiksyrederivat er CH3CO-S-CoA, eller acetyl-CoA. Acetyl-CoA («aktivt acetat») er utgangspunktet for en rekke viktige biokjemiske kondensasjonsprosesser, f.eks. den reaksjon som fører til dannelsen av isopentenylpyrofosfat. Acetyl-CoA kan overføre acetylgruppen til andre forbindelser, f.eks. kolin. Derved oppstår acetyl-kolin, som deltar i overføringen av nerveimpulser. Det er koenzym As rolle i slike acetyleringsprosesser som har gitt forbindelsen dens navn (A er forkortelse for acetylering).

Koenzym A deltar også ved nedbrytningen av karbohydrater og ved nedbrytning og biosyntese av fettsyrer. Fettsyrene må, før de kan nedbrytes i organismen, inngå en forbindelse med CoA-SH. Betegnes fettsyren med R-COOH (R er en hydrokarbonrest, f.eks. C15H31–), må forbindelsen R-CO-S-CoA dannes, og dette skjer i en enzymatisk katalysert totrinns reaksjon, som betegnes som aktivering av fettsyrene. Under nedbrytningen av fettsyrene dannes acetyl-CoA, som også er utgangspunkt ved biosyntesen av disse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.