Sitronsyresyklus. Laget med BioRender.
Sitronsyresyklus er en syklisk prosess som foregår i de fleste celler i kroppen. Nedbrytningsprodukter fra glukose går inn som acetyl-CoA (koenzym A) og gjøres om til energi (ATP, NADH, FADH2) og CO2.
Sitronsyresyklus. Laget med BioRender.

koenzym A er et koenzym ved enzymreaksjoner der et syreradikal overføres. Koenzym A-molekylet har en relativt komplisert struktur og inneholder blant annet B-vitaminet pantotensyre.

Faktaboks

Uttale
kˈoensym a
Etymologi
av latin ko-, ‘sammen med’ og enzym
Også kjent som

coenzym A, CoA

Den funksjonelt viktige gruppen i koenzym A er SH-gruppen (svovel-hydrogen). Dens eddiksyrederivat er CH3CO-S-CoA, eller acetylkoenzym A. Acetylkoenzym A («aktivt acetat») er utgangspunktet for en rekke viktige biokjemiske kondensasjonsprosesser, for eksempel den reaksjonen som fører til dannelsen av isopentenylpyrofosfat. Acetylkoenzym A kan overføre acetylgruppen til andre forbindelser, for eksempel kolin. Derved oppstår acetylkolin, som er et signalstoff nerverceller bruker. Det er koenzym As rolle i slike acetyleringsprosesser som har gitt forbindelsen dens navn (A er forkortelse for acetylering).

Koenzym A deltar også ved nedbrytningen av karbohydrater og ved nedbrytning og biosyntese av fettsyrer. Fettsyrene må, før de kan nedbrytes i organismen, inngå en forbindelse med CoA-SH. Betegnes fettsyren med R-COOH (R er en hydrokarbonrest, for eksempel C15H31–), må forbindelsen R-CO-S-CoA dannes, og dette skjer i en enzymatisk katalysert totrinnsreaksjon, som betegnes som aktivering av fettsyrene. Under nedbrytningen av fettsyrene dannes acetylkoenzym A, som også er utgangspunkt ved biosyntesen av disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg