koenzym A

koenzym A, coenzym A, CoA, er et koenzym ved enzymreaksjoner der et syreradikal overføres. Koenzym A-molekylet har en relativt komplisert struktur og inneholder blant annet B-vitaminet pantotensyre.

Faktaboks

Uttale
kˈoenzym a

Den funksjonelt viktige gruppe i koenzym A er SH-gruppen (svovel-hydrogen), og koenzym A skrives derfor ofte CoA-SH. Dens eddiksyrederivat er CH3CO-S-CoA, eller acetyl-CoA. Acetyl-CoA («aktivt acetat») er utgangspunktet for en rekke viktige biokjemiske kondensasjonsprosesser, f.eks. den reaksjon som fører til dannelsen av isopentenylpyrofosfat. Acetyl-CoA kan overføre acetylgruppen til andre forbindelser, f.eks. kolin. Derved oppstår acetyl-kolin, som deltar i overføringen av nerveimpulser. Det er koenzym As rolle i slike acetyleringsprosesser som har gitt forbindelsen dens navn (A er forkortelse for acetylering).

Koenzym A deltar også ved nedbrytningen av karbohydrater og ved nedbrytning og biosyntese av fettsyrer. Fettsyrene må, før de kan nedbrytes i organismen, inngå en forbindelse med CoA-SH. Betegnes fettsyren med R-COOH (R er en hydrokarbonrest, f.eks. C15H31–), må forbindelsen R-CO-S-CoA dannes, og dette skjer i en enzymatisk katalysert totrinns reaksjon, som betegnes som aktivering av fettsyrene. Under nedbrytningen av fettsyrene dannes acetyl-CoA, som også er utgangspunkt ved biosyntesen av disse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg