koenzym A

Sitronsyresyklus er en syklisk prosess som foregår i de fleste celler i kroppen. Nedbrytningsprodukter fra glukose går inn som acetyl-CoA (koenzym A) og gjøres om til energi (ATP, NADH, FADH2) og CO2.
Sitronsyresyklus. Laget med BioRender.

Artikkelstart

koenzym A er et koenzym ved enzymreaksjoner der et syreradikal overføres. Koenzym A-molekylet har en relativt komplisert struktur og inneholder blant annet B-vitaminet pantotensyre.

Faktaboks

Uttale
kˈoensym a
Etymologi

av latin ko-, 'sammen med' og enzym

Også kjent som

coenzym A, CoA

Den funksjonelt viktige gruppen i koenzym A er SH-gruppen (svovel-hydrogen). Dens eddiksyrederivat er CH3CO-S-CoA, eller acetylkoenzym A. Acetylkoenzym A («aktivt acetat») er utgangspunktet for en rekke viktige biokjemiske kondensasjonsprosesser, for eksempel den reaksjonen som fører til dannelsen av isopentenylpyrofosfat. Acetylkoenzym A kan overføre acetylgruppen til andre forbindelser, for eksempel kolin. Derved oppstår acetylkolin, som er et signalstoff nerverceller bruker. Det er koenzym As rolle i slike acetyleringsprosesser som har gitt forbindelsen dens navn (A er forkortelse for acetylering).

Koenzym A deltar også ved nedbrytningen av karbohydrater og ved nedbrytning og biosyntese av fettsyrer. Fettsyrene må, før de kan nedbrytes i organismen, inngå en forbindelse med CoA-SH. Betegnes fettsyren med R-COOH (R er en hydrokarbonrest, for eksempel C15H31–), må forbindelsen R-CO-S-CoA dannes, og dette skjer i en enzymatisk katalysert totrinnsreaksjon, som betegnes som aktivering av fettsyrene. Under nedbrytningen av fettsyrene dannes acetylkoenzym A, som også er utgangspunkt ved biosyntesen av disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg