Kortkjedete fettsyrer er fettsyrer med færre enn fem karbonatomer og omfatter eddiksyre (acetat), propionsyre (propionat), smørsyre (butyrat), isobutyrat, valerat og isovalerat.
Faktaboks
- Også kjent som
-
SCFA (short-chained fatty acids)
Mange av de kortkjedete fettsyrene blir laget av bakterier i tykktarmen hos dyr og mennesker eller i vomma hos drøvtyggere når disse bakteriene fermenterer tungt nedbrytbare plantestoffer, blant annet kostfiber, som ikke blir nedbrutt og tatt opp i tynntarmen. Kortkjedete fettsyrer spiller en viktig rolle i metabolismen, både som energikilde for cellene i tarmveggen, signalstoff i energimetabolismen, regulator for genuttrykk, samt gir god helsetilstand i tarmsystemet i samvirke med immunsystemet.
Mennesker mangler enzymene som bryter ned kostfiber (cellulose, hemicellulose), resistent stivelse, pektin, fruktaner som inulin og levan, oligosakkarider, polyoler) og de kommer ut i tykktarmen hvor de blir fermentert av sakkarolytiske anaerobe bakterier. Hos enmagedyr er også blindtarmen viktig i denne sammenheng ved nedbrytning av celluloseholdig plantebiomasse.
Acetat, priopionat og butyrat er anioner og de viktigste kortkjedete fettsyrene i mage-tarmsystemet og blir laget henholdsvis av eddiksyrebakterier, propionsyrebakterier og smørsyrebakterier som lever i komplekse næringsnett i mikrobiomet. Kortkjedete fettsyrer blir tatt opp fra tykktarmen og fraktet i portvenen til leveren. Anioner kan danne salter sammen med kationer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.