kortkjedete fettsyrer

Molekylmodell av eddiksyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
eddiksyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Kortkjedete fettsyrer er fettsyrer med færre enn fem karbonatomer og omfatter eddiksyre (acetat), propionsyre (propionat), smørsyre (butyrat), isobutyrat, valerat og isovalerat.

Faktaboks

også kjent som:

SCFA (short-chained fatty acids)

Mange av de kortkjedete fettsyrene blir laget av bakterier i tykktarmen hos dyr og mennesker eller i vomma hos drøvtyggere når disse bakteriene fermenterer tungt nedbrytbare stoffer, blant annet kostfiber, som ikke er blitt tatt opp i tynntarmen. Kortkjedete fettsyrer spiller en viktig rolle i metabolismen, både som energikilde for cellene i tarmveggen, signalstoff i energimetabolismen, regulator for genuttrykk, samt gir god helsetilstand i tarmsystemet i samvirke med immunsystemet.

Mennesker mangler enzymene som bryter ned kostfiber (cellulose, hemicellulose, resistent stivelse, pektin, fruktaner som inulin og levan, oligosakkarider, polyoler) og de kommer ut i tykktarmen hvor de blir fermentert av sakkarolytiske anaerobe bakterier. Hos enmagedyr er også blindtarmen viktig i denne sammenheng.

Acetat, priopionat og smørsyre er anioner og de viktigste kortkjedete fettsyrene i mage-tarmsystemet og blir laget henholdsvis av eddiksyrebakterier, propionsyrebakterier og smørsyrebakterier som lever i komplekse næringsnett i mikrobiomet. Kortkjedete fettsyrer blir tatt opp fra tykktarmen og fraktet i portvenen til leveren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg