Sorbitol, hvit, luktfri krystallinsk forbindelse med søt smak. En seksverdig alkohol med formel CH2OH(CHOH)4CH2OH. Smeltepunkt 97,5 °C for hydratisert form, 110–112 °C for vannfri form.

Forekommer i mange frukter og bær, bl.a. i rognebær, Sorbus aucuparia, noe som har gitt det navnet. Sorbitol er nær beslektet med sukkerartene. Ved bakteriegjæring kan den f.eks. omdannes til sukkerarten sorbose.

Teknisk fremstilles sorbitol ved reduksjon av glukose.

Sorbitol har utstrakt teknisk anvendelse, bl.a. i kosmetikk og i farmasøytisk industri. Brukes som utgangsmateriale til fremstilling av askorbinsyre (vitamin C). Sorbitol kan benyttes som konsistensgiver (kodenummer E 420) i de fleste produkter som erstatning for sukker, men gir like mye energi som dette. Sorbitol har ingen positiv effekt på blodsukkeret og kan ikke som tidligere antatt erstatte sukker for diabetikere. Inntak av større mengder sorbitol kan gi diaré, og produkter som inneholder mer enn 10 % sorbitol, skal i henhold til det EU-harmoniserte regelverket merkes med en advarsel. Bestemmelsen skal innføres i Norge i løpet av 1998.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.