sorbitol

Molekylmodell av sorbitol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
sorbitol
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for sorbitol
sorbitol
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sorbitol er en hvit, luktfri krystallinsk kjemisk forbindelse med søt smak. Før trodde man at det kunne brukes som erstatning for sukker i produkter for diabetikere, men dette stemmer ikke.

Faktaboks

Uttale
sorbitˈol

Kjemisk sett er sorbitol en seksverdig alkohol med kjemisk formel CH2OH(CHOH)4CH2OH. Smeltepunktet er 97,5 °C for hydratisert form, 110–112 °C for vannfri form.

Sorbitol forekommer i mange frukter og bær, blant annet i rognebær, Sorbus aucuparia, noe som har gitt det navnet. Sorbitol er nær beslektet med sukkerartene. Ved bakteriegjæring kan den for eksempel omdannes til sukkerarten sorbose.

Fremstilling

Teknisk fremstilles sorbitol ved reduksjon av glukose.

Anvendelse

Sorbitol har utstrakt teknisk anvendelse, blant annet i kosmetikk og i farmasøytisk industri. Det brukes som utgangsmateriale til fremstilling av askorbinsyre (vitamin C).

Sorbitol kan benyttes som konsistensgiver (kodenummer E 420) i de fleste produkter som erstatning for sukker, men stoffet gir like mye energi som sukker. Sorbitol har ingen positiv effekt på blodsukkeret og kan ikke, som tidligere antatt, erstatte sukker for diabetikere.

Inntak av større mengder sorbitol kan gi diaré, og produkter som inneholder mer enn 10 prosent sorbitol, skal i henhold til det EU-harmoniserte regelverket som gjelder i Norge merkes med en advarsel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg