Manhattan – cocktail
Av .
Some Like it Hot (1959)
I en scene i komedien Some Like It Hot fra 1959 mikser Marilyn Monroe cocktailen Manhattan ved hjelp av en varmeflaske.
Some Like it Hot (1959)
Av /Silver Screen Collection / Contributor / Getty.

Manhattan er en cocktail som består av amerikansk whiskey, rød vermut og angostura bitter. Drinken er fra 1874 og regnes som en av de store klassiske cocktailene.

Cocktailen Manhattan er oppkalt etter bydelen Manhattan i New York. Den består av to deler whiskey, en del rød vermut og en dråpe angostura bitter. Dette skal røres med isbiter før den siles, og skal ikke ristes (shakes). Hvilken whiskey man skal bruke, er gjenstand for livlige diskusjoner. Alle er enige i at whiskeyen skal være amerikansk, uenigheten går i om det skal være rugwhiskey eller bourbon. International Bartenders Association mener det skal være rugwhiskey. Det er lite diskusjon rundt vermuten. Den skal være italiensk.

Hvis man bruker skotsk whisky i stedet for amerikansk, får man cocktailen Rob Roy.

Historien

Historien forteller at cocktailen ble komponert på utestedet Manhattan Club i New York en novemberkveld i 1874, i forbindelse med at demokraten Samuel J. Tilden hadde blitt valgt som byens guvernør. Jenny Jerome, bedre kjent som Lady Randolph Churchill, var en av æresgjestene, og denne kvelden ble cocktailen Manhattan laget til ære for henne.

At cocktailen ble komponert på Manhattan Club er sannsynlig. Litt mindre sannsynlig er det at Lady Churchill var til stede, ettersom hun på det tidspunktet var gravid i niende måned. Winston Churchill ble født 30. november samme år på Blenheim Palace i England.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg