Whiskey sour
Ved å bruke eggehvite får Whiskey Sour et fint lag med skum på toppen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Whiskey Sour er en cocktail med røtter fra 1800-tallet, som består av bourbon, sitronjuice og sukkerlake, eventuelt også eggehvite.

International Bartenders Association bruker oppskriften 4,5 cl bourbon, 2,5 cl sitronjuice, 2 cl sukkerlake, og 2 cl eggehvite. Det hele shakes med isbiter og siles. Eggehviten er valgfri, og brukes hvis man ønsker skum på cocktailen. Da shakes den sammen med de øvrige ingrediensene.

Historien

Sour er en av de opprinnelige cocktailkategoriene. Navnet viser til den sure saften av sitron, som blandes med brennevin og sukker. I siste halvdel av 1800-tallet brukte bartenderne flere typer brennevin til denne typen cocktailer. Brandy var vanligst, men på 1900-tallet var det whiskey som endte opp med å dominere sour-kategorien.

Whiskey sour begynte å bli populært rundt 1870. På 1880-tallet fantes en variant der man hadde en skvett rødvin i, som het Chicago Sour eller Continental Sour.

Det vanligste er å benytte bourbon i en Whiskey Sour, men mange bartendere mener det bringer mer kompleksitet til cocktailen ved å bruke rugwhiskey, som har en noe kraftigere smak.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg