filmstjerne

Leonardo DiCaprio på utdelingen av Screen Actors Guild Awards i 2016, hvor han ble tildelt pris for sin rolle i The Revenant.
/2016 Getty Images.

Artikkelstart

Filmstjerne er en filmskuespiller som har spesielt høy status hos publikum og som derfor ved å stå på rollelisten bidrar vesentlig til en films økonomiske suksess. Tidligere brukte man også begrepet starlet om en ung kvinnelig skuespiller som aspirerte til stjernestatus. Begrepet «filmstjerne» har kanskje fått en gammelmodig klang, men den moderne filmbransjen støtter seg fortsatt på de mest berømte skuespillernes publikumstekke. Nyere eksempler er Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Dwayne Johnson, Scarlett Johansson og Reese Witherspoon.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk film star

Historikk

Filmbransjen oppdaget tidlig at store deler av publikum var festet ved enkelte skuespillere og foretrakk filmer hvor disse var med. Den første som ble berømt under sitt eget navn, var visstnok tyske Henny Porten i 1909, mens Florence Lawrence med sitt gjennombrudd 1910 regnes for den første amerikanske filmstjernen. Asta Nielsen ble en verdensstjerne i tiden før første verdenskrig, snart fulgt av navn som Douglas Fairbanks, Charles Chaplin og Mary Pickford.

De amerikanske produsentenes «star system» gikk ut på å benytte dem så ofte som mulig og i roller som var basert på publikums forventninger og egnet til å bevare deres status. Selskapenes PR-avdelinger begynte å forsyne populærmediene med en jevn strøm av historier – ofte oppdiktede – om stjernenes bakgrunn, personlighet og privatliv, og la grunnen for den sektoren av dagens medieindustri som lever av berømte personer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg