Hovedrolleinnhaver i Veiviseren, Mikkel Gaup.
Hovedrolleinnhaver i Veiviseren, Mikkel Gaup.
Av /Scanpix.

Veiviseren eller Ofelaš er en norsk-samisk film fra 1987 om en samegutt som kjemper for både sitt eget og andres liv. Actionfilmen er innspilt på nordsamisk og således den første samiskspråklige spillefilmen. Den er filmregidebuten til norsk-samiske Nils Gaup, som også skrev manuset. Ofelaš er blant et fåtall norske filmer som har blitt nominert til Oscarprisen. Det nordsamiske ordet ofelaš kan oversettes til nettopp veiviser.

Faktaboks

Også kjent som
Samisk tittel: Ofelaš

Flere kjente samer involvert

Det halvannen time lange dramaet følger Mikkel Gaup i hovedrollen som 16-åringen Aigin. Han er på flukt fra folket tsjudene, som har drept familien hans. Sentral er også Nils Utsi som noaiden Raste. Den kjente multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää er med som både filmkomponist og skuespiller.

Inspirert av sagn

Handlingenforegår på Finnmarksvidda i en fjern fortid. Den bygger på et nordnorsk vandresagn Nils Gaup hørte fra bestefaren sin. Det forteller om en same som blir tvunget til å være veiviser for de invaderende tsjudene. Sagnet er kjent i flere varianter fra Nord-Norge, og også fra Trøndelag.

Et utvalg medvirkende

Oscar og andre filmpriser

Veiviseren vant en rekke priser. I 1988 ble dentildelt Amandaprisen for beste kinofilm. Samme år var den nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Prisen gikk til danske Babettes gæstebud.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg