Bølgen

Monsterbølgen skyller inn mot Geiranger i Bølgen.

.

Artikkelstart

Bølgen er en norsk spillefilm fra 2015 regissert av Roar Uthaug, med manus av John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg. Den blir kalt Norges første katastrofefilm, og åpnet Filmfestivalen i Haugesund i august 2015.

Bølgen oppnådde svært gode besøkstall på kino, og ble den mest sette kinofilmen i 2015. Året etter vant den tre Amandapriser og fire priser under Kosmorama. Den visuelt storslagne og påkostede filmen har fått ros av kritikerne for sin bruk av avanserte spesialeffekter på en troverdig måte.

Handling

Handlingen baserer seg på virkelige hendelser. Den kretser rundt frykten for at fjellpartiet Åkneset, som ligger midt i Geirangerfjorden, skal sprekke opp og føre til et ras som vil resultere i en flere titalls meter høy monsterbølge. Når alarmen går ved det lokale skredsenteret, må geologen Kristian Eikjord (spilt av Kristoffer Joner) hjelpe til med evakueringen samtidig som flodbølgen er på vei mot bygda hvor han og familien bor.

Bakgrunnshistorien

I det virkelige liv har Åkneset en over 700 meter lang sprekkdannelse som årlig utvides med opp til 15 centimeter. Forskere er enige om at et ras vil inntreffe en gang i fremtiden, men kan ikke si sikkert når. En rekke tiltak er iverksatt for å overvåke bevegelsene i det som er ett av Norges mest rasutsatte områder. Åknes Tafjord-prosjektet er et tiltak som har til formål å redde menneskeliv og redusere materielle og samfunnsmessige skader.

Øvrig besetning

Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande og Fridtjov Såheim innehar andre sentrale roller. Foto ved John Christian Rosenlund og musikk ved Magnus Beite.

I 2018 kom oppfølgeren Skjelvet, også denne en katastrofefilm med Joner og Dahl Torp i hovedrollene. Regien var ved John Andreas Andersen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg