Avengers

Artikkelstart

Avengers er en amerikansk serie på fire filmer (2012–2019) basert på forfatter Stan Lee og tegneserieforlaget Marvel Comics sin verden av superhelter. Filmene følger superhelter som Spiderman, Thor, Captain America, Iron Man, Hulken og Black Panther i eksistensielle kamper mot superskurker som Loke og Thanos. Det avsluttende kapitelet, Avengers: Endgame, slo de aller fleste kinorekorder både i Norge og internasjonalt da den kom i 2019.

Bakgrunn

The Avengers-serien består av fire filmer:

  • The Avengers (2012)
  • Avengers: Age of Ultron (2015)
  • Avengers: Infinity War (2018)
  • Avengers: Endgame (2019)

Filmene er imidlertid en del av en større superheltsaga, av Marvel kalt «The Infinity Saga», som inkluderer 23 filmer som kom i perioden 2008 til 2019. Dette startet med at Marvel begynte med egen filmproduksjon under Marvel Cinematic Universe og utga Iron Man i 2008. Det innledet den første fasen av sagaen som ble avsluttet med The Avengers i 2012, mens Avengers: Endgame avsluttet, sammen med epilogen Spider-Man: Far from Home, den tredje og avsluttende fase i 2019. En fase fire er planlagt med nye filmer i 2021, men da uten kapitler om superheltlaget Avengers.

Handling

Den første filmen starter med at Loke, superskurken basert på norrøn mytologi, forsøker å ta over verden. Dette fører til at Iron Man, Captain America, Thor og Hulken, og siden Hawkeye og Black Widow, blir samlet av Nick Fury, lederen for det føderale byrådet S.H.I.E.L.D. I den andre filmen er det roboten Ultron som må bekjempes, før den endelige kampen mellom Thanos og en hel rekke superhelter utspiller seg i de to siste filmene.

Medvirkende

The Avengers-serien la i perioder nærmest beslag på en stor del av de fremste skuespillerne i Hollywood. Robert Downey Jr. (Iron Man), Mark Ruffalo (Hulken), Scarlett Johansson (Black Widow), Bradley Cooper (Rocket), Benedict Cumberbatch (Doctor Strange), Tom Holland (Spiderman) og Chadwick Boseman (Black Panther) er kun et lite utvalg av de som portretterte superheltene i filmserien. Samuel L Jackson spiller Avengers sin leder og grunnlegger Nick Fury, mens Tom Hiddleston og Josh Brolin har rollene som Loke og Thanos. Stan Lee har også en liten gjesteopptreden i alle filmene.

The Avengers og Age of Ultron er skrevet og regissert av Joss Whedon, mens Infinity War og Endgame er skrevet av Christopher Markus og Stephen McFeely og regissert av Anthony og Joe Russo. Filmene baserer seg på arbeidet til flere av tegnerne i Marvel, men særlig Jack Kirby som tegnet de opprinnelige Avengers-bøkene.

Mottakelse

Avengersfilmene nådde ut til et stadig større publikum etter hvert som sagaen utviklet seg, og filmene var særlig populære på kino. Avengers: Endgame har den internasjonale rekorden for mest innbringende åpningsuke, med Avengers: Infinity War på andre plass. Alle de fire filmene er per 2020 blant de 11 mest innbringende på kinomarkedet, mens 8 av sagaens historier er blant de 25 mest innbringende kinofilmene. (Tallene er ikke justert for inflasjon.)

Filmene fikk også gjennomgående gode kritikker, med unntak av Avengers: Age of Ultron som ble møtt med noe mer varierende anmeldelser. De er imidlertid sjelden med på kritikerlister over årets beste filmer eller oppsummeringer over 2010-tallets filmutvikling. Dette har nok en sammenheng med at filmenes historier og tematikk har en viss grad av forutsigbarhet i seg, og i det store og det hele følger et fast oppbygningsmønster der filmene skal avsluttes med en storslått avslutningskamp mellom superhelter og superskurker.

Avengersfilmene har også, i likhet med superheltfilmer generelt, i liten grad vært nominert til de store filmprisene. Avengers, Infinity War og Endgame var alle nominert til Oscar-priser for beste spesialeffekter, men ingen av filmene vant. Filmserien er imidlertid en helt sentral del av vestlig populærkultur på 2000-tallet og nyere kinohistorie.

Marvel Cinematic Universe ble kjøpt opp av Walt Disney Company i 2009, og filmserien har også vært en viktig del av selskapets stadig sterkere markedsposisjon og etter hvert deres innrykk på strømmemarkedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg