Erik Skjoldbjærg

Faktaboks

Erik Skjoldbjærg
født:
14. desember 1964, Tromsø

Erik Skjoldbjærg

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Erik Skjoldbjærg er en norsk filmregissør, som i 2011 mottok Amandaprisen i klassen for beste regi for Nokas (2010), en spillefilm basert på Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Skjoldbjærg studerte film ved National Film and Television School i London 1990–94.

Etter flere kortfilmer leverte han en meget oppsiktsvekkende spillefilmdebut med Insomnia (1997), der Stellan Skarsgård spilte søvnløs og deprimert politimann. Hans manus la grunnlaget for en nyinnspilling av filmen i Hollywood i 2002, da i regi av Christopher Nolan og med Al Pacino og Hilary Swank i sentrale roller. Skjoldbjærg bekreftet sitt talent med Prozac Nation (2001), etter Elizabeth Wurtzels selvbiografi, med Christina Ricci i hovedrollen.

Han har siden regissert spillefilmen En folkefiende (2005) etter Ibsens skuespill, samt flere thrillere: Nevnte Amanda-vinner Nokas, Pionér (2013), med Aksel Hennie i en Amanda-belønnet rolle som nordsjødykker og Pyromanen (2016), om brannstiftelse i en norsk bygd. Liv Bernhoft Osa fikk Amandaprisen for sin rolle i sistnevnte. Skjoldbjærg var en av flere manusforfattere bak TV-serien Okkupert (2017), som han også regisserte to episoder av.

Sammen med Eva Isaksen hadde han regi på NRK Drama-serien Størst av alt (2007), med blant andre Toralv Maurstad, Lise Fjeldstad, Gisken Armand og Dennis Storhøi i rollene. Sistnevnte serie mottok Gullruten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg