Faktaboks

Erik Skjoldbjærg
Født
14. desember 1964, Tromsø
Erik Skjoldbjærg
Regissøren Erik Skjoldbjærg
Erik Skjoldbjærg
Av /NTB.

Erik Skjoldbjærg er en norsk filmregissør. I 2011 mottok han Amandaprisen i klassen for beste regi for Nokas (2010), en spillefilm basert på Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

Skjoldbjærg studerte film ved National Film and Television School i London i 1990–1994.

Etter flere kortfilmer leverte han en meget oppsiktsvekkende spillefilmdebut med Insomnia (1997), der Stellan Skarsgård spilte søvnløs og deprimert politimann. Manuset hans la grunnlaget for en nyinnspilling av filmen i Hollywood i 2002, da i regi av Christopher Nolan og med Al Pacino og Hilary Swank i sentrale roller. Skjoldbjærg bekreftet sitt talent med Prozac Nation (2001), etter Elizabeth Wurtzels selvbiografi, med Christina Ricci i hovedrollen.

Han har siden regissert spillefilmen En folkefiende (2005), etter Ibsens skuespill, samt flere thrillere: Nevnte Amanda-vinner Nokas, Pionér (2013), med Aksel Hennie i en Amanda-belønnet rolle som nordsjødykker, og Pyromanen (2016), om brannstiftelse i en norsk bygd. Liv Bernhoft Osa fikk Amandaprisen for sin rolle i sistnevnte. Skjoldbjærg var en av flere manusforfattere bak TV-serien Okkupert (2017), som han også regisserte to episoder av. Han regisserte deretter Narvik (2020), om slaget om Narvik våren 1940.

Sammen med Eva Isaksen hadde han regi på NRK Drama-serien Størst av alt (2007), med blant andre Toralv Maurstad, Lise Fjeldstad, Gisken Armand og Dennis Storhøi i rollene. Sistnevnte serie ble tildelt Gullruten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg