Erik Skjoldbjærg

Nordisk Film. Begrenset gjenbruk

Erik Skjoldbjærg er en norsk filmregissør, som i 2011 mottok Amandaprisen i klassen for beste regi for Nokas (2010), en spillefilm basert på Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Skjoldbjærg studerte film ved National Film and Television School i London 1990–94.

Etter flere kortfilmer leverte han en meget oppsiktsvekkende spillefilmdebut med Insomnia (1997), der Stellan Skarsgård spilte søvnløs og deprimert politimann. Hans manus la grunnlaget for en nyinnspilling av filmen i Hollywood i 2002, da i regi av Christopher Nolan og med Al Pacino og Hilary Swank i sentrale roller. Skjoldbjærg bekreftet sitt talent med Prozac Nation (2001), etter Elizabeth Wurtzels selvbiografi, med Christina Ricci i hovedrollen.

Han har siden regissert spillefilmen En folkefiende (2005) etter Ibsens skuespill, samt flere thrillere: Nevnte Amanda-vinner NokasPionér (2013), med Aksel Hennie i en Amanda-belønnet rolle som nordsjødykker og Pyromanen (2016), om brannstiftelse i en norsk bygd. Liv Bernhoft Osa fikk Amandaprisen for sin rolle i sistnevnte. Skjoldbjærg var en av flere manusforfattere bak TV-serien Okkupert (2017), som han også regisserte to episoder av.

Sammen med Eva Isaksen hadde han regi på NRK Drama-serien Størst av alt (2007), med blant andre Toralv Maurstad, Lise Fjeldstad, Gisken Armand og Dennis Storhøi i rollene. Sistnevnte serie mottok Gullruten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.