Faktaboks

Yama Wolasmal
Født
1982, Kabul
Virke
Journalist
Yama Wolasmal, 2021
Yama Wolasmal, 2021
Av /NTB.

Yama Wolasmal er en journalist fra Oslo, best kjent som NRKs første utenrikskorrespondent uten etnisk norsk opprinnelse. Wolasmal kom til Norge som fireåring, som overføringsflyktning fra Afghanistan med foreldrene og ti søsken.

Bakgrunn

I 1982, da Yama Wolasmal var tre måneder gammel, måtte familien flykte fra den Sovjetunionen-støttede regjeringen i Afghanistan til Pakistan. Faren, Mohammad Hassan, hadde tatt etternavnet Wolasmal, pashtu for en som bryr seg om folket. Han var redaktør for Mujahedin-avisen Mujahedi Wolas, «på folkets side», men også i Pakistan ble avisredaktøren forfulgt, fengslet og torturert.

FNs høykommissær for flyktninger måtte hente ut familien, og Norge var første landet som meldte seg for å ta imot storfamilien i 1986, den første afghanske familien som fikk flyktningstatus i Norge. De ble bosatt i to kommunale leiligheter på Grünerløkka, der faren fortsatte å lage avis for afghanere i eksil.

Karriere

Wolasmal drømte i barndommen om å bli arkitekt, men det tok ikke lang tid før han bestemte seg for å gå i farens fotspor. Karrieren begynte som tilkallingsvikar i Dagbladet, men det var i TV 2 han først ble lagt merke til. I 2006 kjørte han taxi i fem uker for å spare penger til å dra til Afghanistan på egen hånd, etter at TV 2-ledelsen hadde nektet å finansiere turen grunnet sikkerhetsspørsmål. Reportasjene, blant annet om Taliban, førte til fast TV 2-jobb, og Wolasmals reportasjer ble vist i oppstarten av TV 2 Nyhetskanalen i 2007.

I 2010 tok Wolasmal ett års permisjon for å bo i fødebyen Kabul, der han jobbet som korrespondent for den kinesiske nyhetskanalen CCTV English.

I 2011 ble han nyhetsanker i TV 2 Nyhetskanalen, deretter programleder for aktualitets- og debattmagasinet Underhuset på TV 2, før han i 2017 ble ansatt i NRK Nyheter, der han i november samme år ble nyhetsanker i Dagsrevyen.

Midtøsten-korrespondent

Høsten 2020 overtok Wolasmal stillingen som NRKs Midtøsten-korrespondent etter Kristin Solberg, og flyttet til Beirut med sin kone og deres to døtre. Han ble kanalens første utenrikskorrespondent uten etnisk norsk opprinnelse, og snakker engelsk, pasjto, dari, urdu og farsi.

Wolasmal har dekket en rekke store hendelser i Midtøsten, og har sagt at det tøffeste privat var hjemlandet Afghanistans fall i 2021. Han befant seg i Kabul da Taliban inntok byen, og måtte hjelpes ut av den kaotiske menneskemengden på flyplassen av norske soldater.

Han meldte seg til tjeneste i Ukraina da Russland invaderte i februar 2022, og dekket også Hamas' angrep på Israel 7. oktober 2023 og Israels påfølgende gjengjeldelsesangrep mot Gaza. I dekningen av krigen er han blitt kritisert av både Israel- og Palestina-venner, men et klart flertall har rost ham for balansert, nærværende og empatisk journalistikk. Tidligere NRK-journalist Petter Nome kalte ham for «antakelig den beste utenrikskorrespondent dette landet har hatt».

Utmerkelser

I 2016 mottok Wolasmal Riksmålsforbundets tv-pris for fremragende språkbruk, og jobbet som nyhetsanker da Dagsrevyen i 2019 mottok Gullrutens hederspris.

Nettstedet Kampanje kåret Yama Wolasmal til «Årets medienavn» 2023 for innsatsen med å formidle sterke historier fra Midtøsten.

I 2024 vant han IR-prisen, delt ut av organisasjonen Internasjonal Reporter, for «sine særdeles godt forberedte intervjuer med Israels talsmann Mark Regev og Osama Hamdan i Hamas politbyrå».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg