overføringsflyktning

Overføringsflyktning er en rettslig betegnelse for en flyktning som får komme til Norge etter organisert uttak, vanligvis i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger. En annen betegnelse som er mye brukt i politisk sammenheng, er kvoteflyktning.

Faktaboks

også kjent som:
kvoteflyktning eller FN-flyktning

Stortinget fastsetter hvor mange overføringsflyktninger Norge skal ta imot. Kvoten i 2017 var opprinnelig på 1120 personer, men i tillegg har Stortinget vedtatt at det skal tas imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av årene 2015 til 2017. I 2017 ble det innvilget beskyttelse til 3097 overføringsflyktninger hvorav 2976 var fra Syria.

Etter utlendingslovens § 35 kan Utlendingsdirektoratet gi innreisetillatelse til personer som er anerkjent som flyktninger av FNs Høykommissær for flyktninger. Dette skjer ved at Høykommissæren presenterer enkeltsaker direkte overfor norske myndigheter eller ved at direktoratet selv foretar uttak ved å besøke flyktningleirer. Det fastsettes en årlig kvote av Stortinget gjennom budsjettvedtaket.

Hvorvidt disse skal få flyktningstatus vurderes etter innreisen til Norge. I praksis har de aller fleste oppnådd asylstatus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg