West Virginia, forkortet WV og W. Va. delstat i USA, på Allegheny Plateau; 62 760 km2 med 1 812 000 innb. (2007). Hovedstad: Charleston.

Delstaten er ofte kalt The Mountain State, 'Fjellstaten'.

West Virginia er et ås- og fjellandskap med trange daler; nesten halve arealet dekkes av Appalachene, høyeste topp er Spruce Knob (1481 moh.) i øst. Ohio River danner vestgrensen. Klimaet er fuktig kontinentalt; Charleston har 23,4 °C i middeltemperatur i juli, 1,1 °C i januar og 1010 mm nedbør. Rundt 3/4 av arealet er dekket av skog, hovedsakelig løvtrær. Viktigste treslag er eik, bøk, valnøtt, kastanje og poppel.

Av innbyggerne er 94,4 % hvite, 3,2 % svarte og 0,8 % hispanics; 46 % av befolkningen bor i byer (2000). De største byene er hovedstaden Charleston og Huntington. Viktige institusjoner for høyere undervisning er Marshall University i Huntington (grunnlagt 1837) og West Virginia University i Morgantown (1867). Metodister, baptister og katolikker utgjør de største kirkesamfunnene.

Bare 6 % av arealet er oppdyrket; det produseres særlig høy, korn og epler. Husdyrhold er viktig, med mye storfe og fjærkre. West Virginia er blant USAs største kullprodusenter. Det finnes også noe olje og naturgass; dessuten salt, sand- og kalkstein. Kullforekomstene skapte tidlig grunnlag for en betydelig jern- og stålindustri, kjemisk industri og glassverk. Innskrenkninger i gruve- og tungindustrien har siden 1960-årene ført til stor arbeidsledighet og fraflytting, og det drives et bevisst arbeid for å tiltrekke ny industri. Verdensberømt kurbadested finnes i White Sulphur Springs. Harpers Ferry, hvor John Brown gjorde sitt raid mot et føderalt våpenarsenal i forsøket på å væpne slavene for opprør i 1859, er i dag et nasjonalt minnesmerke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.