West Virginia, forkortet WV og W. Va. delstat i USA, på Allegheny Plateau; 62 760 km2 med 1 812 000 innb. (2007). Hovedstad: Charleston.

Delstaten er ofte kalt The Mountain State, 'Fjellstaten'.

West Virginia er et ås- og fjellandskap med trange daler; nesten halve arealet dekkes av Appalachene, høyeste topp er Spruce Knob (1481 moh.) i øst. Ohio River danner vestgrensen. Klimaet er fuktig kontinentalt; Charleston har 23,4 °C i middeltemperatur i juli, 1,1 °C i januar og 1010 mm nedbør. Rundt 3/4 av arealet er dekket av skog, hovedsakelig løvtrær. Viktigste treslag er eik, bøk, valnøtt, kastanje og poppel.

Av innbyggerne er 94,4 % hvite, 3,2 % svarte og 0,8 % hispanics; 46 % av befolkningen bor i byer (2000). De største byene er hovedstaden Charleston og Huntington. Viktige institusjoner for høyere undervisning er Marshall University i Huntington (grunnlagt 1837) og West Virginia University i Morgantown (1867). Metodister, baptister og katolikker utgjør de største kirkesamfunnene.

Bare 6 % av arealet er oppdyrket; det produseres særlig høy, korn og epler. Husdyrhold er viktig, med mye storfe og fjærkre. West Virginia er blant USAs største kullprodusenter. Det finnes også noe olje og naturgass; dessuten salt, sand- og kalkstein. Kullforekomstene skapte tidlig grunnlag for en betydelig jern- og stålindustri, kjemisk industri og glassverk. Innskrenkninger i gruve- og tungindustrien har siden 1960-årene ført til stor arbeidsledighet og fraflytting, og det drives et bevisst arbeid for å tiltrekke ny industri. Verdensberømt kurbadested finnes i White Sulphur Springs. Harpers Ferry, hvor John Brown gjorde sitt raid mot et føderalt våpenarsenal i forsøket på å væpne slavene for opprør i 1859, er i dag et nasjonalt minnesmerke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.