Charleston (by i West Virginia, USA)

Artikkelstart

Charleston er hovedstad og største by i delstaten West Virginia i USA med 47 929 innbyggere (2017) og en større byregion (metropolitan area) med omkring 214 000 innbyggere. Nærmere 80 prosent av befolkningen er hvite og omkring 15 prosent er afrikansk-amerikanere. Charleston ligger sentralt i West Virginia, og har navn etter Charles Clendenin (1712–1790).

Faktaboks

Uttale
tʃˈa:lstən

Økonomi og kultur

Byen er et senter i den mineralrike Kanawha-dalen og produksjon av kull, naturgass og salt var tidligere viktig for byens og omlandets økonomiske velstand. I dag er delstatsadministrasjon, helsetjenester, undervisning og handel mest sentrale i byens økonomi.

En del av West Virginia-universitetet ligger i Charleston og det er flere høyskoler. Byen har fire hospitaler.

Det er mange historiske bygninger i Charleston, deriblant delstatens Capitol-bygning, West Virginia State Museum, Clay Center for the Arts & Sciences of West Virginia og National Track and Field Hall of Fame. Cato Park er byens største offentlige park, og her og i Coonskin Park er finnes blant annet golfbane og svømmebasseng.

Årlige arrangementer er blant annet The West Virginia Dance Festival i april, Symphony Sunday og FestivAll i juni samt West Virginia International Film Festival i april og november.

Historie

George Clendenin kjøpte i 1788 et 1000 acres stort landområde som han kalte Charles Town etter sin far Charles Clendenin og bygde Fort Lee til forsvar mot angrep fra stammer av urfolk. I 1794 erklærte Virginias generalforsamling 40 acres av Clendenins landområde som Charles Town. Bebyggelsen som kom opp her på ruten til Ohio-dalen trakk til seg nybyggere.

Et navneskifte fra Charlestown til Charleston ble foretatt i 1818. Den første avisen begynte å utkomme året etter. Charleston var et viktig senter for saltproduksjon da den første dampbåten kom i 1823. Den lille byen ble okkupert av unionstropper under borgerkrigen etter slaget ved Charleston 13. september 1862. Året etter ble Charleston en by i den nyopprettede delstaten West Virginia og ble utnevnt til delstatshovedstad i 1870. Denne status ble overført til Wheeling i 1875, men tilbakeført til Charleston i 1885.

Rådhuset ble bygd i 1921 og den ombygde West Virginia State Capitol-bygningen ble innviet i 1932. Kanawa Airport åpnet i 1947. Kjøpesenteret Charleston Town Center kom i drift i 1983. Clay Center for the Arts and Sciences of West Virginia ble innviet i 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg