Vestlandske Kunstindustrimuseum

Vestlandske Kunstindustrimuseum - Permanenten.

av . Begrenset gjenbruk

Vestlandske Kunstindustrimuseum, i Bergen, grunnlagt 1887 etter initiativ av Johan Bøgh, som ledet museet til 1931. Museet flyttet inn i sine nåværende lokaler, Permanenten, i 1897. Permanenten er en monumental bygning i nyrenessanse, tegnet av Henry Bucher. Over inngangen Ambrosia Tønnesens statue av maleren J.C. Dahl. Til å begynne med ble bygningen disponert sammen med andre institusjoner, men fra 1994 har museet vært enebruker. Museet ble stengt i 1987 for å bli fullstendig rehabilitert og påbygd. Den nye Kina-avdelingen ble åpnet i 1994, mens de nye, stilhistoriske samlinger ble åpnet i 1998.

Kunstindustrimuseet har meget rike samlinger, som avspeiler at Bergen lenge var landets ledende by både med hensyn til håndverk og borgerkultur, og befolkningens vilje og evne til å berike lokale kulturinstitusjoner. Etter å ha mottatt store gaver fra C. Sundt i 1889, kunne museet tidlig legge seg på et høyt ambisjonsnivå. Gjenstandsmassen økte ytterligere ved overføringer fra det eldre Bergens Museum, og en spesialitet av internasjonal betydning kunne museet ta opp da J. W. N. Munthe i 1907 leverte den første sending av eldre kinesisk kunst.

Museet er en selveiende stiftelse og tilhører gruppen av knutepunktinstitusjoner. Den Vestlandske Kunstindustriforening, som var den opprinnelige eier av samlingene, fungerer nå som venneforening. Museet har overtatt forvaltningen av den fredede rokokkobygningen Damsgård hovedgård og «Stiftelsen Alvøens Hovedbygning». Direktør fra 1996 er Jorunn Haakestad.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg