Olden

Olden.

Olden.

Olden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Olden er et tettsted i Stryn kommune i Nordfjord i Vestland fylke. Olden gamle kirke er ei korskirke i tre fra 1759. Olden nye kirke er ei langkirke i tre fra 1934.

Faktaboks

Etymologi
‘bølgefylt innsøkk’
Innbyggertall
492 (2018)

Oldedalen

Fra kirkestedet Olden innerst i fjorden strekker Oldedalen seg 20 kilometer sørover inn mellom Jostedalsbreens armer. Fra et par kilometer innenfor fjorden er dalbotnen oppfylt av Oldevatnet. Det går bilvei langs vannet fra Olden til Briksdalen. Fra sørenden av vannet når dalen inn til Briksdalsbreen og Melkevollsbreen.

Oldendalføret er en U-dal med 1500–1800 meter høye fjell på hver side. Auflemfjellet ligger på østsiden av Oldebukta og Skarsteinfjellet på vestsida. Dalføret går rett sørover til Oldeskaret som danner fjellovergang til Stardalen i Jølster. Det er stor skredfare i hele dalen.

Oldenelva

Gjennom dalføret renner Oldenelva. Elva har status som nasjonalt laksevassdrag og dermed vernet mot forurensning og utbygging.

Turisme og jordbruk

Olden har stor tilstrømning av turister; de fleste fra cruiseskip. Sommeren 2012 kom nær 40 000 besøkende. I april 2015 kom MV Britannia med 4300 passasjerer. I Olden får turistene tilbud om turer til Briksdalen, Kjenndalen, Nasjonalparksenteret og å kjøre panoramavegen i Nordfjord. Tidligere gikk det hesteskyss til Briksdalsbreen, men grunnet uhell med hestene er den erstattet med skyss i åpen bil («Trollbilane»). Klimaet i dalføret er gunstig for jordbruk. Det dyrkes korn og holdes geit.

Navn

Navnet kommer av norrønt Aldi. Dette er antagelig et fjordnavn som kan ha sammenheng med alda, 'bølge', det vil si 'den bølgefylte'; eller av roten alð-, 'trau' eller 'innsøkk'. Dette er i så fall med henblikk på Oldedalens rettlinjede form.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg