Ursula von der Leyen

Faktaboks

Ursula von der Leyen
Født
8. oktober 1958, Ixelles, Belgia
Ursula von der Leyen ble valg til EU-kommisjonens president i 2019.
.
Lisens: fri

Ursula von der Leyen er en tysk politiker for det kristendemokratiske partiet CDU. Hun var Tysklands forsvarsminister fra 2013 til 2019, da hun ble valgt til ny president for EU-kommisjonen, der hun tiltrer 1. november 2019.

Bakgrunn

Ursula von der Leyen vokste opp i Brussel-regionen i Belgia, er utdannet lege og har arbeidet som forsker ved den medisinske høyskolen i Hannover. Hun meldte seg inn i CDU i 1990 og hadde ulike verv for partiet i delstaten Niedersachsen før hun ble minister. Hun er evangelisk kristen og gift med medisinprofessor Heiko van der Leyen. Paret har syv barn.

Politiske verv

Ursula von der Leyens første politiske verv var i delstatsregjeringen i Niedersachsen i Nordvest-Tyskland, der hun var sosial-, kvinne-, familie- og helseminister fra 2003 til 2005, da hun gikk inn i Angela Merkels regjering da den ble dannet, også her som familieminister. I 2009 ble hun arbeidsminister og i 2013 forsvarsminister, og ble den lengstsittende ministeren i Merkels regjeringstid. I 2010 ble hun i tillegg valgt til nestleder i CDU.

16. juli 2019 ble hun som første kvinne noensinne valgt til EU-kommisjonens neste president, med tiltredelse 1. november.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg