Ministerpresident er en tysk tittel som ble benyttet om statsministeren i de tyske delstatene. I Norge ble Vidkun Quisling under andre verdenskrig gitt denne tittelen av den tyske okkupasjonsmakten ved «Statsakten» den 1. februar 1942, i kraft av å være leder for den nyopprettede «nasjonale regjering».

Faktaboks

Uttale
minˈisterpresident

Quisling hadde i utgangspunktet sett for seg tittelen «Riksforstander», og ønsket også å tiltre i rollen som statssjef for et selvstendig Norge under tysk overopphøyhet. Han mente at den tyske føreren Adolf Hitler hadde stilt ham i utsikt en slik løsning så snart Nasjonal Samling oppnådde en tilstrekkelig oppslutning, men dette skjedde aldri og Hitler kom snart på andre tanker. Mens krigen pågikk, var det lite aktuelt for Nazi-Tyskland å gi fra seg kontrollen med Norge, verken politisk eller på andre måter, og Quislings ambisjon om det han omtalte som «Det nye Norge» forble en utopi det store flertall av nordmenn hadde lite til overs for. Vidkun Quisling beholdt tittelen Ministerpresident fram til den tyske kapitulasjonen den 8. mai 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg