EUs flagg

Flagget til Den europeiske union består av tolv gylne stjerner i sirkel på blå bakgrunn. Flagget ble tatt i bruk av Europarådet i 1955, og av EU i 1986. Flagget brukes i dag av begge organisasjoner.

EUs flagg
Den europeiske union.
Lisens: fri

EU har fire ulike presidenter som ikke bør forveksles. Presidentene har ikke noen tydelig rang i forhold til hverandre:

De fire presidentene velges på ulik måte og har ulike roller i EUs beslutningssystem.

Presidenten for Det europeiske råd

EUs presidenter
Fra venstre: Sentralbanksjef Christine Lagarde (president for Den europeiske sentralbanken ESB), EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Det europeiske råds president Charles Michel og Europaparlamentets president David Sassoli.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Presidenten for Det europeiske råd velges av medlemslandene med kvalifisert flertall for to og et halvt år med mulighet for gjenvalg én gang. Fra og med november 2014 er kvalifisert flertall i denne sammenheng definert som minst 55 prosent av medlemmene i rådet, omfattende minst femten av dem, inklusive medlemsstater med minst 65 prosent av unionens befolkning. Presidenten for Det europeiske råd leder arbeidet i rådet og representerer unionen utad, sammen med EUs Høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk (se EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk).

President for Det europeiske råd siden 2019 er belgiske Charles Michel. Hans andre periode utløper 30. november 2024.

Presidentskapet i Rådet

Presidentskapet i Rådet (Ministerrådet/Consilium), en roterende funksjon der medlemslandene etter en fast turordning på halvårsbasis leder arbeidet i Rådet (Consilium). Selve presidentvervet utøves av ulike personer, alt etter den sammenheng de inngår i: Det kan være presidentskapslandets statsoverhode, regjeringssjefen, utenriksministeren eller en annen minister. Presidentskapet koordinerer medlemsregjeringenes arbeid i lovgivningsprosessen i EU og har da mulighet til å prioritere saksområder som landet selv er opptatt av.

Presidenten for EU-kommisjonen

Presidenten for EU-kommisjonen, som velges av Europaparlamentet på forslag av Det europeiske råd, for en periode på fem år med mulighet for gjenvalg.

President for EU-kommisjonen for 2019–2024 er Ursula von der Leyen.

Presidenten for Europaparlamentet

Presidenten for Europaparlamentet, som velges av parlamentets medlemmer for en periode på to og et halvt år med mulighet for gjenvalg.

Funksjoner og rang

De tre sistnevnte presidentene har alle samvirkende funksjoner i EUs lovgivningsarbeid, der ingen står over den andre. Kommisjonens president regnes likevel ofte som den viktigste, fordi Kommisjonen er (så å si) alene om å ha retten til å stille forslag til lovgivning.

Presidenten i Det europeiske rådet har ingen formell rolle i EUs beslutningsprosesser overhodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg