Udmurtia, republikk i Russland (Udmurtskaja Respublika); 42 100 km2 med 1 533 000 innb. (2008). Ca. 30 % er udmurtere, 7 % tatarer og 60 % russere. Hovedstad: Izjevsk (613 000 innb., 2008).

Republikken består for det meste av et slettelandskap i dreneringsområdet langs elvene Kama, Vjatka og Kilmez. I nordøst ligger en utløper fra Uralfjellene, høyeste punkt 330 moh. Markert kontinentalt klima, med gjennomsnittstemperatur i januar på –15 °C, og for juli 18 °C. Årlig nedbør ca. 400–500 mm, med markert sommermaksimum. Taiga dekker 2/5 av arealet. Mer varmekrevende vegetasjon, som eik og lind, forekommer lengst i sør. I vest og nord finnes mye marskland. Av naturressurser finnes forekomster av kalkstein, mangan, kvarts, petroleum og skifer.

Republikken er svært industrialisert. Industrien inkluderer bl.a. betydelig metall- og maskinindustri, sement-, stål-, glass- og treindustri. Fremstilling av transportutstyr, konstruksjons- og byggemateriale m.m. Kraftstasjoner ved Izjevsk, Votkinsk og Sarapul. Dyrket land dekker ca. 50 % av totalarealet og forekommer for det meste i sør. Det dyrkes bygg, havre, mais, lin og hamp. Noe storfehold og birøkting.

Relativt godt utbygd samferdselsnett med jernbaner og veinett som forbinder republikken til områdene øst- og vestover. Flyplass i Izjevsk med forbindelse til Moskva og andre regionale sentra.

Opprettet i november 1920 som Votjakiske autonome område; navnet endret til Udmurtiske autonome område i 1932 og omdannet til autonom republikk desember 1934.

De udmurtiske stammene ble fra 900-tallet underlagt det såkalte proto-bulgarske riket ved Volga og Kama. Da dette ble erobret av mongolene på 1200-tallet, kom den sørlige delen av det udmurtiske området under Den gylne horde og deretter under khanatet i Kazan. I 1558 ble det innlemmet i Moskva-riket. Bergverksdriften ble utviklet fra 1700-tallet. Hyppige oppstander fant sted mot russifiseringstiltak og tvangskristning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.