Udmurtia

Udmurtia, republikk i Russland (Udmurtskaja Respublika); 42 100 km2 med 1 533 000 innb. (2008). Ca. 30 % er udmurtere, 7 % tatarer og 60 % russere. Hovedstad: Izjevsk (613 000 innb., 2008).

Faktaboks

Uttale
udmˈurtia

Natur

Republikken består for det meste av et slettelandskap i dreneringsområdet langs elvene Kama, Vjatka og Kilmez. I nordøst ligger en utløper fra Uralfjellene, høyeste punkt 330 moh. Markert kontinentalt klima, med gjennomsnittstemperatur i januar på –15 °C, og for juli 18 °C. Årlig nedbør ca. 400–500 mm, med markert sommermaksimum. Taiga dekker 2/5 av arealet. Mer varmekrevende vegetasjon, som eik og lind, forekommer lengst i sør. I vest og nord finnes mye marskland. Av naturressurser finnes forekomster av kalkstein, mangan, kvarts, petroleum og skifer.

Næringsliv

Republikken er svært industrialisert. Industrien inkluderer bl.a. betydelig metall- og maskinindustri, sement-, stål-, glass- og treindustri. Fremstilling av transportutstyr, konstruksjons- og byggemateriale m.m. Kraftstasjoner ved Izjevsk, Votkinsk og Sarapul. Dyrket land dekker ca. 50 % av totalarealet og forekommer for det meste i sør. Det dyrkes bygg, havre, mais, lin og hamp. Noe storfehold og birøkting.

Relativt godt utbygd samferdselsnett med jernbaner og veinett som forbinder republikken til områdene øst- og vestover. Flyplass i Izjevsk med forbindelse til Moskva og andre regionale sentra.

Historie

Opprettet i november 1920 som Votjakiske autonome område; navnet endret til Udmurtiske autonome område i 1932 og omdannet til autonom republikk desember 1934.

De udmurtiske stammene ble fra 900-tallet underlagt det såkalte proto-bulgarske riket ved Volga og Kama. Da dette ble erobret av mongolene på 1200-tallet, kom den sørlige delen av det udmurtiske området under Den gylne horde og deretter under khanatet i Kazan. I 1558 ble det innlemmet i Moskva-riket. Bergverksdriften ble utviklet fra 1700-tallet. Hyppige oppstander fant sted mot russifiseringstiltak og tvangskristning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg