Thomas Ruud

Faktaboks

Thomas Ruud
Født
23. september 1969, Oslo
Tenoren Thomas Ruud har spilt flere av de store tenorrollene på operahus verden over.
Thomas Ruud
Av .

Artikkelstart

Thomas Ruud er en norsk tenor med en betydelig karriere som opera- og konsertsanger i Europa, Amerika og Asia i tillegg til Norge.

Utdannelse og debut

Ruud begynte sin sangkarriere som seksåring i guttekoret Sanct Johannes-Guttene i Oslo. Han har sin utdannelse fra Operahøgskolen i Oslo og University of the Pacific i USA. Han debuterte på Den Norske Opera i 1994 i rollen som Grev Almaviva i Barberen i Sevilla, en debut avisen VG omtalte som «en tenor-seier». Han har senere spilt Almavia i over 150 forestillinger.

Karriere

Thomas Ruud som Richard III i Maskeballet av Giuseppe Verdi på Opera Nordfjord
Thomas Ruud i Maskeballet
Opera Nordfjord.

Ruud har vært ansatt ved Staatsoper Hannover og Staatsoper Stuttgart. I tillegg har han hatt gjesteengasjement på andre store operahus i Tyskland, som Leipzig og Mannheim. Hans frilanskarriere har også utspunnet seg i USA, Mexico, New Zealand og Singapore, i tillegg til Den Norske Opera & Ballett. Hans repertoar omfatter roller som Don Jose i Carmen, Rodolfo i La Bohème og Cavaradossi i Tosca. Da han i 2002 spilte rollen som Der Sänger mot sopranen Nina Stemme i Rosenkavaleren i Göteborg, utropte svensk presse ham som «den nye Jussi Björling».

Han har jobbet med kjente operadirigenter som Patrick Fournillier, Timo Handschuh, og Eivind Gullberg Jensen og med regissører som Dietrich Hilsdorf og Calixto Bieito. Som konsertsanger har han samarbeidet med verdenskjente sangere som Dame Kiri Te Kanawa.

I Norge er han, ved siden av sine roller på Nasjonaloperaen, regionoperaer og Opera til folket i Oslo, kjent for sin deltakelse i Hanne Krogh og de tre tenorer, som har omfattet jule- og sommerturneer i tillegg til en plateutgivelse.

Ruud er også aktiv som sangpedagog.

Roller (et utvalg)

Priser

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg