Shokaku var et japansk hangarskip brukt under andre verdenskrig.

Shokaku ble sjøsatt 1. juni 1939, og ble første gang tatt i bruk av den japanske marinen 1. august 1941. Det deltok i angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941, og senket sammen med søsterskipet Zuikaku det amerikanske hangarskipet Lexington i mai 1942. Shokaku deltok deretter i flere trefinger og sjøslag, før det ble senket 19. juni 1944 av den amerikanske undervannsbåten Cavalla under slaget om Filippinerhavet

Shokaku-klassen bestod av de to hangarskipene Shokaku og Zuikaku. De var de første hangarskipene som ble designet etter at Japan trakk seg fra Washington-avtalen i 1935, og uhindret av avtalens begrensninger ble de bygget større, bedre utrustet og beskyttet, og med kapasitet for flere fly enn sine forgjengere i Soryu-klassen.

Shokaku-klassen regnes for å være de mest suksessfulle hangarskipene brukt av den japanske marinen under den andre verdenskrig. De hadde høy toppfart, og kunne holde høy fart over store distanser. Flygruppen bestod da hangarskipene første ble tatt i bruk normalt av 72 fly pluss reserver, av disse 18 A6M «Zero» jagerfly, 27 B5N «Kate» torpedofly, og 27 D3A «Val» stupbombefly.

  • Standard deplasement: 25 675 tonn
  • Lengde: 257,5 m
  • Toppfart: 34 knop
  • Rekkevidde: 10 000 nautiske mil ved 18 knop

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.