Calixto Bieito er en spansk (katalansk) teater- og operaregissør. Han er gift med skuespiller Roser Camí, som han ofte har samarbeidet med.

Fra 1999 og ut 2010 var Bieito kunstnerisk leder for Teatre Romea i Barcelona, der han blant annet regisserte Shakespeares Macbeth og Kong Lear, Brecht og Weills TolvskillingsoperaenPedro Calderón de la Barcas Livet er en drøm og Michel Houellebecqs Plattform. Parallelt utførte han frilansoppdrag, blant annet en versjon av Hamlet for Birmingham Rep i samarbeid med Edinburgh International Festival i 2003, og Madame Butterfly for Komische Oper i Berlin i 2005. Etter at han gikk av ved Teatre Romea, grunnla han Barcelona Internacional Teatre (BIT).

For norske Nationaltheatret har han regissert Ibsens Brand (2008, premiere under Festspillene i Bergen 2008) og Strindbergs Et drømspill (2014). For Den Norske Opera & Ballett regisserte han Offenbachs Hoffmanns eventyr i 2013, og hans Carmen vises samme sted i 2015. Flere av Bieitos øvrige iscenesettelser har dessuten besøkt Norge. Hans Peer Gynt, skapt for Teatre Romea, besøkte Festspillene i Bergen og Ibsenfestivalen 2006, og en omstridt utgave av Mozarts Bortførelsen fra Seraillet, produsert av Komische Oper i Berlin, ble vist under Festspillene i Bergen 2007. Se dette mennesket, produsert av Betty Nansen-teatret i København, ble vist under Festspillene i Bergen i 2010.

Sceneweb om Calixto Bieito

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.