Faktaboks

Calixto Bieito
Født
2. november 1963, Miranda de Ebro, Spania
Calixto Bieito, 2008
Calixto Bieito, 2008
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Calixto Bieito er en spansk (katalansk) teater- og operaregissør.

Karriere i Europa

Fra 1999 og ut 2010 var Bieito kunstnerisk leder for Teatre Romea i Barcelona, der han blant annet regisserte Shakespeares Macbeth og Kong Lear, Brecht og Weills Tolvskillingsoperaen, Pedro Calderón de la Barcas Livet er en drøm og Michel Houellebecqs Plattform. Parallelt utførte han frilansoppdrag, blant annet en versjon av Hamlet for Birmingham Rep i samarbeid med Edinburgh International Festival i 2003, og Madame Butterfly for Komische Oper i Berlin i 2005. Etter at han gikk av ved Teatre Romea, grunnla han Barcelona Internacional Teatre (BIT).

Karriere i Norge

For norske Nationaltheatret har han regissert Ibsens Brand (2008, premiere under Festspillene i Bergen 2008), Strindbergs Et drømspill (2014) og sin egen dramatisering av Hamsuns Mysterier (2016). For Den Norske Opera & Ballett regisserte han Offenbachs Hoffmanns eventyr i 2013, og hans tolkning av Carmen ble vist samme sted i 2015, fulgt av War Requiem i 2016 og Tosca i 2017. Flere av Bieitos øvrige iscenesettelser har dessuten besøkt Norge.

Hans Peer Gynt, skapt for Teatre Romea, besøkte Festspillene i Bergen og Ibsenfestivalen 2006, og en omstridt utgave av Mozarts Bortførelsen fra Seraillet, produsert av Komische Oper i Berlin, ble vist under Festspillene i Bergen 2007. Se dette mennesket, produsert av Betty Nansen-teatret i København, ble vist under Festspillene i Bergen i 2010.

Venter, med premiere under samme festival i 2019, var et samarbeidsprosjekt flere europeiske festivaler tok del i, en konsertteaterforestilling med utgangspunkt i Solveig-skikkelsen i Peer Gynt, tolket gjennom en tekst av Karl Ove Knausgård.

Han er gift med skuespiller Roser Camí, som han ofte har samarbeidet med.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg