Nina Stemme

Faktaboks

Nina Stemme

Født: Nina Maria Thöldte

Født
11. mars 1963, Stockholm
Svenske Nina Stemme er en av vår tids fremste dramatiske sopraner.
Nina Stemme
Av /Artists Management Zürich.

Artikkelstart

Nina Stemme er en svensk klassisk sanger (dramatisk sopran) som er en av vår tids fremste tolkere av de store rollene til Richard Wagner og Richard Strauss. Hun omtales som Kirsten Flagstad og Birgit Nilssons arvtaker.

Utdannelse og karriere

Som Brünnhilde i Siegfried på Royal Operahouse 2018
Av /Royal Operahouse.
Lisens: CC BY 2.0

Stemmes første operaopplevelse var da hun som seksåring så La bohème (Giacomo Puccini), der Mimis død gjorde sterkt inntrykk. Men det var ingen ting i hennes barndom som tydet på en musikerkarriere. Hun spilte fiolin og bratsj på en musikkskole og var ikke spesielt flink til noe av det. Hun gikk også på Adolf Frederiks Musikklasser som underviste i sang.

Hun begynte å studere økonomi, men gikk etter hvert på stadig flere konserter og ble bergtatt av opera. Hun tok et toårig kurs på Stockholm Operastudio hvor hun fort gjorde store fremskritt. Hennes debut i rollen som Cherubino i Figaros bryllup (Wolfgang Amadeus Mozart) i Cortona, Italia i 1989 ga mersmak og hun søkte seg inn på Operahøgskolen i Stockholm som hun fullførte i 1994.

Stockholmsoperaen fikk hun først roller i det lyriske sopranfaget. Mimi i La bohème ble hennes første hovedrolle. Birgit Nilsson, som tidlig skjønte hennes talent, ga Stemme råd om å «skynde seg langsomt» og ga henne forståelsen av hvilket enormt arbeid som ligger bak en slik karriere, og det kompliserte samspillet av små og store muskler som kreves i tillegg til det musikalske og dramatiske. Stemme legger stor vekt på den mentale siden av å synge opera på et så krevende nivå og har benyttet både yoga, kognitiv- og gestaltterapi for å nå sine mål.

Stemmes internasjonale gjennombrudd kom etter at hun vant Placido Domingos Operaliakonkurranse i 1993. Etter det har hennes arenaer vært Metropolitan Opera, La Scala, Bayreuth-festspillene, Wiener Staatsoper og Royal Opera House i London, der hun har gjort seg gjeldende i krevende roller som Isolde i Tristan og Isolde (Wagner), Brünnhilde i Götterdämmerung og Kundry i Parsifal (Wagner), tittelrollene i Salome og Elektra (R.Strauss) og tittelrollen i Turandot (Puccini).

Priser

Stemme har mottatt ren rekke utmerkelser i sitt hjemland Sverige, som Kunglig hovsångerska, Birgit Nilssons stipend, Jussi Bjørlings stipend, et æresdoktorat ved universitetet i Lund og den svenske regjeringens ærespris for musikkeksport. Av hennes internasjonale utmerkelser kan nevnes:

  • 2018: Birgit Nilsson Prize – verdens største musikkpris på 1 million US dollar
  • 2013: International Opera Award for the Best Female Singer
  • 2013: Opera News Award
  • 2012: Opernwelts Singer of the Year
  • 2010: Premio Abbiatis kritikerpris
  • 2010: Laurence Olivier Award for Outstanding Achievement in Opera
  • 2005: Opernwelts Singer of the Year
  • 1993: Plácido Domingos sangkonkurranse Operalia

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg