Norsk samisk forfatter og kunstner, oppvokst i Bevkop, som ligger i Porsanger kommune i Finnmark. Der er hun nå bosatt.  Persen har gitt ut flere diktsamlinger og har blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger, sist for Av skogens sus spirer nytt i 2008, originaltittel: Meahci šuvas bohciidit ságat

Persen ga ut sin første diktsamling Alit lottit girdilit i 1981. Den ble gjendiktet til norsk i 1983 med tittelen Blå fugler flyr. I 1992 kom diktsamlinga biekkakeahtes bálggis, med illustrasjoner av forfatteren. Samme år ble den også utgitt i norsk gjendikting av forfatteren, vindløs sti. Den kom ut som lydbok i 2010, med musikk av komponisten John Persen. Samlinga inneholder korte dikt med et søkende dikter-jeg. Diktene gir leseren rom til å fordype seg i de språklige nyansene og stemningen som teksten og illustrasjonene gir. Boka ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 1993 for det samiske språkområdet. 

Diktsamlinga Ábiid eadni / Havets mor kom ut både på samisk og i norsk gjendiktning i 1994. Diktene i denne samlinga har, som i de fleste av Persens bøker, motiv fra havet og fjæra som sentrale element. Leseren møter igjen et søkende dikter-jeg. Søken etter kjærlighet er både varsomt og intenst tilstede i diktene. Boka har hvit tekst på svart, glinsende bakgrunn, noe som gir leseren en følelse av å lese malerier. Boka har illustrasjoner av forfatteren i farger som gir en sterk kontrast til bakgrunnen. Illustrasjonene forteller sin egen historie, og er med på å fremheve intensiteten i de språklige bildene.

I 2005 kom diktsamlinga meahci šuvas bohcciidit ságat, gjendiktet til norsk av forfatteren i 2006 med tittelen av skogens sus spirer nytt. I 2006 fikk hun Samerådets litteraturpris for denne boka. Den kom ut som lydbok i 2008. Samme år ble den nominert til Nordisk råds litteraturpris. Forfatteren har vært åpen om at boka inneholder dikt som var en del av sorgarbeidet etter at hennes datter døde. Diktene i denne samlinga har mer tekst enn i de foregående samlingene, og er mer eksplisitte i språket. Motiv knyttet til havet, fjæra, naturen og til samisk mytologi er fremtredende. Boka har ikke illustrasjoner, slik de foregående har. 

I 2016 ga Persen ut diktsamlinga poems poemas, gjendiktning av hennes dikt til engelsk og spansk. 

Persens seneste utgivelse er diktsamlinga ruoná rieggá vuol váccašit / under grønn ring vandre (2017), med norsk gjendiktning i samarbeid med Erling Kittelsen.

Persen har bidratt med tekster i en rekke antologier. Hun har skrevet en biografi om duodjeutøveren Jon Ole Andersen og hun har skrevet kunstfaglige artikler. Hun har deltatt på flere poesifestivaler rundt om i verden.

Persen er også kjent som billedkunstner. Som mange samiske forfattere behersker hun flere kunstformer. Hun ble uteksaminert ved Statens Kunstakademi i 1978 og var sammen med sju andre unge, samiske kunstnere med på å etablere det progressive og politisk radikale kunstnerkollektivet Mázejoavku (Masi-gruppen) samme år. Hun har også spilt en sentral rolle i oppbyggingen av Samisk Kunstnersenter og Samiske Kunstneres Forbund. Persen er blitt tildelt ulike kunstnerstipend en rekke ganger. Hun har hatt flere separatutstillinger. Hennes verk har blitt kjøpt inn til en rekke offentlige bygg og hun har hatt flere utsmykningsoppdrag.

Persen er en av åtte kunstnere som ble invitert til Documenta 14, som fant sted i Kassel og Aten våren og sommeren  2017. Documenta arrangeres hvert 5. år og regnes som verdens viktigste utstilling for samtidskunst. 

  • Alit lottit girdilit (1981) norsk gjendiktning ved Laila Stien: Blå fugler flyr, (1983).
  • Ábiid eadni (1994) norsk gjendiktning ved forfatteren: Havets mor (1994).  Islands gjendikting Móđir hafsins, ved Einar Bragi (2001).
  •  Muora ii galgga sojahit eambbo go gierdá (2000), biografi om Jon Ole Andersen.
  • Meahci šuvas bohciidit ságat (2005) norsk gjendiktning ved forfatteren: Av skogens sus spirer nytt (2006). 
  • poems poemas, poetry, English-Spanish translations (2016.)
  • ruoná rieggá vuol váccašit  (2017) med norsk gjendiktning av Erling Kittelsen, under grønn ring vandre

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.