Svjatoslav Richter

Faktaboks

Svjatoslav Richter
Svjatoslav Teofilovitsj Richter; russisk Святослав Теофилович Рихтер
Uttale
rˈikjter; russ.: rˈixtir
Født
20. mars 1915, Zjytomyr, Ukraina
Død
1. august 1997, Moskva, Russland

Svjatoslav Richter

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Svjatoslav Richter var en russisk pianist og regnes som en av 1900-tallets fremste pianister.

Den tyske faren til Richter, Teofil, hadde studert piano og komposisjon i Wien og underviste ved konservatoriet i Odessa. Han var lenge Sviatoslav Richters eneste lærer. Siden 1930 utførte Sviatoslav Richter spillejobber i Odessa, for eksempel i matrosforeningen og for balletten ved operaen. Han debuterte i en konsert med verk av Fédéric Chopin i 1934. Fra 1937 studerte Richter så i Moskva med den svært anerkjente Heinrich Neuhaus, som også underviste Emil Gilels og Radu Lupu.

Under og etter andre verdenskrig oppholdt Richter seg i Sovjetunionen og urframførte Sergej Prokofjevs sjette, sjuende og niende klaversonater. I mange år fikk han ikke lov til å reise til ikke-kommunistiske land. De første utenlandsturnéer førte ham til Budapest og Praha i 1954. Kun i 1960 fikk Richter lov å spille flere konserter i New Yorks Carnegie Hall.

Etter 1960 hadde Richter flere turneer i Europa og USA og befestet sitt ry som en fremragende tolker av komponister som Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Robert Schumann, Franz Liszt, Claude Debussy, Sergej Prokofjev og Dmitrij Sjostakovitsj. Han foretok en mengde plateinnspillinger og mottok Léonie Sonnings musikkpris i 1986.

Ved siden av vennskapet med Prokofjev kan også samarbeidene med Mstislav Rostropovitsj, David Ojstrakh (urframførelse av Sjostakovitsjs fiolinsonate i 1969), Oleg Kagan, Natalia Gutman, Andrej Gavrilov, Dietrich Fischer-Dieskau og Benjamin Britten nevnes. Sistnevntes opera The Turn of the Screw ble satt opp av Richter i Moskva i 1984.

Les mer i Store norske leksikon

Dokumentarfilm

  • Richter – The Enigma (1998) av Bruno Monsaingeon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg