Svanninge Bakker

Svanninge Bakker
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Utsiktstårnet ved restaurant Skovlyst.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Svanninge Bakker er et morenelandskap nordvest for FaaborgFyn i Danmark, dannet mot slutten av siste istid, for 21 000–16 000 år siden. En isbre beveget seg over Fyn fra nordøst og skjøv jord foran seg opp i høye bakker. I en lengre periode deretter dekket en stillestående ismasse store deler av Sørvest-Fyn, begrenset i syd ved Svanninge Bakker. En ny bre presset på fra Østersjøsiden, og i gapet mellom disse ismassene ble bakkene formet. Senere har smeltevann og nedbør skåret dype kløfter i terrenget.

Historikk

Landskapet er kupert og variert og omtales som «De fynske alper». Uttrykket ble første gang benyttet av presten Jens Sophus Brandt i 1850, i et dikt der han skildrer sin egen by Ollerup med følgende linjer:

«Hvor fynske Alper skraane ned mod Østersøens Vove, og Landet som et Blomsterbed sig slynger mellem Skove hvor Alpekæden giver Ly, naar det fra Norden stormer, der ligger ret en venlig By paa Bakkens Bølgeformer».

I bakkene finnes ulike naturtyper som kulturbeitemark, løvskog, barskog, myrer, eng, innsjøer og vassdrag om hverandre. Landskapet byr på omkring 150 forskjellige plantearter i tillegg til firfisler, stålorm, huggorm og et vell av forskjellige insekter samt rådyr, rev og hare, dådyr og grevling. Havørn hekker i området, og musvåk, tårnfalk og ravn sees jevnlig. I tillegg til forskjellige planter og dyr finnes mange kulturspor som voller og steingjerder samt åkrer som forteller om landbruket slik det ble praktisert opp gjennom middelalderen og frem til begynnelsen av 1800-tallet.

Omkring 1750 ble Tyveknappen (85 meter over havet) sør i bakkene opprettet som rettersted. Stedet var velvalgt, for galgen var synlig fra landeveien mellom Odense og Faaborg og fra den gamle landeveien mellom Byborg og Bøjden. Det fortelles at «mindre» forseelser ble straffet her, og at henging skjedde på Galgebakken ved landsbyen Steenstrup noen kilometer lenger øst på Fyn.

I begynnelsen av 1800-tallet blomstret romantikken, og det fasjonable borgerskapet i København dyrket villmarksturisme. De reiste blant annet til Fyn, hvor mange besøkte Svanninge Bakker – og slik vant det kuperte landskapet nasjonal berømmelse. På 1800-tallet var De fynske alper ekte villmark sammenlignet med København.

I mange år var området åpent og preget av lyng og gyvel. Omkring år 1900 ga de fleste bøndene opp å drive landbruk i bakkene, og jorden ble plantet til med nåletrær. Folketingsmann, fabrikant og kunstelsker Mads Rasmussen kjøpte de sentrale delene av Svanninge Bakker i 1910 og forsøkte å bevare det åpne landskapet og gjøre det til et utfluktsmål for villmarksturismen, som igjen hadde begynt å spire. I dag er området statseid.

I starten av 1900-tallet malte flere kunstnere motiver fra Svanninge Bakker, hvor «de fynske malere» gjenga sin oppfatning av landskapet i området omkring. Blant de mest kjente er Jens Birkholm, Fritz Syberg og Peter Hansen. l 1910 innviet Mads Rasmussen «Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst» i sitt hjem. Museet ligger i Grønnegade 75 i Faaborg.

I 1953 ble sentrale deler av Svanninge Bakker fredet. Et av formålene med fredningen var å gjenskape landskapet slik det hadde sett ut før tilplantingen og å dempe sanden som blåste opp på veien og sjenerte ferdselen mellom Faaborg og Odense.

På et av de høyeste stedene i Svanninge Bakker, 87 meter over havet, ligger restaurant Skovlyst med utsikt mot Det Sydfynske Øhav. Den ligger like sydøst for Sandbjerggaard, som Jens Andersen kjøpte i 1917. Jordene var sandete og ga dårlig avling, derfor innrettet han et traktørsted på gården. Jens Andersen fikk i 1926, etter mye besvær med Faaborgs politimester, lov til å oppføre den første restaurant Skovlyst. Kunstnere, borgerskap og godtfolk oppdaget etter hvert at bakkene var et praktfullt område med et rikt fugleliv. I 1935 ble det 18 meter høye tårnet oppført som et utsiktstårn for gjestene. Også dette byggeprosjektet møtte betydelig motstand. Jens Andersen vant imidlertid en soleklar seier over det lokale fredningsnævnet etter at overfredningsnævnet godkjente planen og tilkjente ham 500 kroner i erstatning av det offentlige for forsinkelsen. Tårnets opprinnelige utsmykning i øverste etasje ble utført av maleren Johannes Ruben Hansen, en utsmykning med skarpe, glade farger i muntre og utradisjonelle sammensetninger. I taket malte han 12 stjernebilder og på veggene en serie panoramabilder for å vise utsikten over det vakre terrenget. I dag inneholder de fem etasjene en utstilling om Svanninge Bakkers natur- og kulturhistorie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg