Hasselmus

Hasselmus ved sitt gressreir.

Av /KF-arkiv ※.
utbredelse av hasselmus
Utbredelse av hasselmus (Muscardinus avellanarius). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av hasselmus

Hasselmus, gnager i familien syvsovere (Gliridae). Hasselmus bør nå høyt opp i konkurransen om å være den søteste gnageren. Pelsen varierer fra grålig til vakkert sandgul og gyllen, undersiden er lysere enn ryggen. Halen er kraftig behåret og av samme farge. Under halsen og brystet har den ei kvit stripe.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Muscardinus avellanarius
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse og utbredelse

Kroppen er 65–90 mm lang og halen 55–85 mm, snuten er kort og øynene store. Vekta varierer mye med sesong og fettlagring, fra litt under 20 g om sommeren til over 30 g om høsten like før den går i dvale. Utbredelsen strekker seg fra Frankrike og Storbritannia i vest til Tyrkia og Volga (Russland) i øst. En genetisk studie fra 2012 antyder at det finnes to linjer av hasselmus, som muligens kan vise seg å være to forskjellige arter. Den ene er utbredt i vest, mens den andre finnes i det sentrale og nordlige Europa.

Hasselmus finnes ikke i Norge, men det er en god bestand i det sørligste Sverige. Den foretrekker løvskog, spesielt dersom det er godt med busk- og krattvegetasjon. Føden er hovedsakelig vegetabilsk, som skudd, knopper, bær, frukt og frø.

Levevis

Hasselmus
Hasselmus er flink til å klatre
Hasselmus

Det runde sommerbolet bygges i kratt, i et trehull eller i en fuglekasse, det lages av gras og løv. Vinterbolet ligger gjerne under bakken, for eksempel under ei trerot. Det kan også ligge over bakken, i hule trær eller fuglekasser. Hasselmusa går i dvale om vinteren, med sterkt nedsatte kroppsfunksjoner. Bortsett fra enkelte bestander ved Middelhavet som ikke bruker vinterdvale.

Dvaleperioden kan vare fra oktober til mai. Den kan få to kull med unger i løpet av sommeren, og ungene kan bli kjønnsmodne allerede den sommeren de ble født. Den er nattaktiv. Om sommeren bruker den en lettere og kortere form for dvale, spesielt i perioder med dårlig vær.

Trusler mot bestander er først og fremst ødeleggelse av levesteder, ved at kratt og busker blir fjerna ved rydding eller beiting. Bestandene kan være oppdelt i mange små «lommer», som blir ekstra sårbare på grunn av begrensa spredningsevne over barrierer av uegna habitat.

Faktaboks

hasselmus
Muscardinus avellanarius
Artsdatabanken-ID
127383
GBIF-ID
2439658

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg