Faaborg

Artikkelstart

Faaborg er en by på sørlige Fyn, innerst i Faaborg Fjord i Danmark. Byen har 7097 innbyggere (2017).

Den eldste dokumentasjonen på byens eksistens er et morgengavebrev fra 1229 der Valdemar Sejer forærer byen til sin svigerdatter Eleanore av Portugal. Faaborg fikk byrettigheter i 1251, og var i middelalderen en betydelig og befestet by. Bygningen Vesterport er den eneste bevarte fra denne tiden. Helligåndkirken ble oppført i 1480. På midten av 1700-tallet var Faaborgs handelsflåte den femte største i Danmark. Danmarks første lokalhistoriske arkiv ble opprettet i Faaborg i 1937 og bestyres i dag av Faaborg Kulturhistoriske Museer.

Faaborg er et viktig handelssenter i Faaborg-Midtfyn kommune for et fruktbart omland, med næringsmiddel- og metallindustri og en betydelig turisme. Byen har mange gamle idylliske bindingsverkshus. Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst og det lokalhistoriske Øhavsmuseet ligger i Faaborg. Byen har fergeforbindelse til Avernakø, Bjørnø, Lyø og Søby.

Faaborgs motto «Byen ved De Sydfynske Alper» refererer til beliggenheten ved foten av Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg