Faktaboks

Uttale
rˈio de sjaneiro
Etymologi
portugisisk, egentlig ‘januarelva’

Byen Rio de Janeiro er hovedstad i delstaten med samme navn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rio de Janeiro er en delstat sørøst i Brasil, ved Atlanterhavskysten, som er 43 696 km2 stor og har 17 265 000 innbyggere (estimat 2019, IBGE). Den er Brasils tredje folkerikeste delstat, og byen Rio de Janeiro er hovedstad.

Historikk

Selv om Rio de Janeiro har vært en delstat siden Brasil ble republikk i 1889 (og før dette en provins i keiserdømmet Brasil), har ikke byen med samme navn alltid tilhørt denne delstaten. Byen Rio de Janeiro var hovedstad i Brasil frem til 1960, og utgjorde sammen med de omkringliggende områdene da et føderalt distrikt. Niterói (og i en kort periode Petrópolis) var hovedstad i delstaten Rio de Janeiro. Da hovedstaden ble flyttet til Brasília i 1960, ble det føderale distriktet Rio de Janeiro omgjort til delstaten Guanabara, og i 1975 ble denne innlemmet i delstaten Rio de Janeiro og byen med samme navn gjort til delstatshovedstad.

Natur

Utenfor et fjellrikt innland splitter Guanabarabukten (med byen Rio de Janeiro) kysten i to særskilte regioner. I vest (Costa Verde) når fjellene nesten helt ut til kysten. Utenfor denne finnes mange øyer i tilknytning til Baía de Ilha Grande, blant annet Ilha Grande og Restinga de Marambaia. Kystsletta er spekket med mange «sukkertopper» (granittopper) som blant annet preger byen Rio de Janeiro, med den kjente Sukkertoppen. I øst (Costa del Sol) begynner fjellene lenger inne i landet. Kystsletta her er dekket med laguner og myrlandskap nærmest havet og slettelandskap innenfor.

Platålandet i innlandet omfatter deler av Serra do Mar (med Serra dos Orgãos) og Serra da Mantiqueira (med høyeste topp Pico das Agulhas Negras, 2787 moh.), som begge løper parallelt med kysten. Delstaten ligger rett nord for Solens sørlige (Steinbukkens) vendekrets. Klimaet er varmt og fuktig. Under 19 prosent av den opprinnelige tropeskogen (Atlanterhavsskogen) står igjen, og lite er bevart utenfor nasjonalparkene.

Befolkning

Befolkningen økte lenge raskt grunnet stor innflytting fra Nordøst-Brasil, men siden 1970 har befolkningsøkningen avtatt og ligget lavere enn landsgjennomsnittet. Flere byer i innlandet bærer sterke kulturelle preg av folkene som grunnla dem, blant annet tyskere og sveitser-tyskere i Petrópolis og Nova Friburgo samt finner i Penedo.

Rio de Janeiro er både den tettest befolkede og den mest urbaniserte av Brasils delstater, 95 prosent av befolkningen bor i byer. Største byer er hovedstaden Rio de Janeiro (6,7 millioner i 2019, storbyområdet rundt 13 millioner), São Gonçalo (1 085 000), Duque de Caxias (920 000), Nova Iguaçu (821 000) og Belford Roxo (511 000). Levekårene er blant de beste i Brasil, men deler av befolkningen i Rio de Janeiro by lider på grunn av utstrakt gjeng- og narkotikarelatert vold.

Næringsliv

Delstaten står for drøyt 10 prosent av Brasils bruttonasjonalprodukt. Byen Rio de Janeiro danner sammen med São Paulo Brasils dominerende økonomiske akse. Rio de Janeiro har likevel ikke samme grad av avansert industriproduksjon som São Paulo. Økonomien er først og fremst basert på utnyttelsen av jordbruks- og råvareressursene samt handel og turisme. På store plantasjer dyrkes appelsiner, bananer og sukkerrør. Ellers dyrkes tomater, maniok, bønner, ris, kokosnøtter og poteter. Det drives storstilt kvegavl for både melke- og kjøttproduksjon.

Utenfor kysten av delstaten ligger Brasils viktigste petroleumsområder, Santos-bassenget rett sør for byen Rio de Janeiro og Campos-bassenget noe lenger nordøst. Equinor er en stor aktør i området, og oljefeltet Peregrino i Campos-bassenget er selskapets største internasjonale operative felt. Brasils eneste kjernekraftverk ligger i Angra dos Reis.

Industrien omfatter bearbeiding av landbruksvarer samt petrokjemisk, metallurgisk og tekstilindustri. I Volta Redonda finnes Sør-Amerikas største jern- og stålverk, og byen kalles derfor gjerne Cidade do Aço – «Stålbyen». Turisme er viktigste næringsvei i en rekke mindre byer både langs kysten og i innlandet, samt i byen Rio de Janeiro, som er Brasils viktigste turistsenter. Her ligger også landets viktigste internasjonale lufthavn, Galeão (egentlig Aeroporto Internacional António Carlos Jobim) og den nest viktigste havnen. Andre viktige havner er Niterói og Angra dos Reis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg