Utvikling er en samlebetegnelse for en rekke ulike samfunnsendringer som antas å bidra til bedre sosiale og økonomiske forhold i utviklingsland, med særlig vekt på avskaffelse av fattigdom.
Ordet «utvikling» kan også vise til andre begreper:
- for utvikling i biologisk forstand, se evolusjon.
- for menneskelig utvikling, se utviklingspsykologi.
Utviklingsbegrepet har vært sentralt i vestlig utviklingssamarbeid helt siden de første årene etter andre verdenskrig, opprinnelig etablert for at de «utviklede» skulle bistå de «underutviklede» landene til å oppnå «utvikling». Begrepet står også sentralt i det tverrfaglige forskningsfeltet utviklingsforskning (eller utviklingsstudier) innenfor samfunnsvitenskapen, der ulike sider ved utvikling studeres innenfor blant annet annet statsvitenskap, samfunnsøkonomi, sosialantropologi, samfunnsgeografi, internasjonal politikk og andre fagdisipliner.
Begrepets innhold, altså hva man tenker utvikling innebærer i praksis, har likevel endret seg mye over tid. Det ser ut til å skje parallelt med trender i utviklingspolitikken og utviklingssamarbeidet, der ganske vesensforskjellige politiske prioriteringer har dominert til ulike tider. Derfor kan «utvikling» forstås både som økonomisk vekst, industrialisering, fattigdomsreduksjon, sosial velferd, helse, bedre styresett, menneskerettigheter, demokrati, god miljøforvaltning og mye annet.
Når så forskjellige formål kan omtales med det samme ordet «utvikling», kan det være argument for å forsøke å unngå uttrykket og heller bruke noen mer presise uttrykk for hva man forsøker å oppnå.
Begrepet bærekraftig utvikling brukes om utvikling som tilfredsstiller dagens behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov, først og fremst ved å kombinere både økonomisk utvikling og hensyn til miljøet. I dag er det vanlig å legge til grunn en svært bred forståelse av utvikling gjennom FNs bærekraftsmål.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.