Byåsen er en bydel i Trondheim. Grovt sett kan Byåsen sies å omfatte områdene vest for Nidelva fra Stavset i sør til grensen mot Ila i nord. I vest går Byåsen over i Bymarka. Frem til kommunesammenslåingen i 1964 tilhørte størstedelen av området Strinda kommune, og var inntil på 1800-tallet svært spredt befolket. Etter opprettelsen av Gråkallbanen i 1901 begynte en gradvis utbygging av områdene langs banen. I 1920- og 1930-årene ble de store villaområdene utbygd, men virkelig fart i boligbyggingen ble det først etter andre verdenskrig, og særlig etter at en større del av Byåsen ble innlemmet i Trondheim kommune i 1952. Etter kommunesammenslåingen fortsatte utbyggingen i Kystad/Hallset-området og videre sørover til Stavset. Ny moderne arbeidskirke, Byåsen kirke (tidligere Hallset kirke), ble reist i 1974.

Byåsen er først og fremst et typisk forstadsområde med mange boliger men sparsomt med næringsvirksomhet. Byåsen hadde 29 000 innbyggere i 1996. Byåsningene har alltid hevdet seg godt i sportslig sammenheng, kanskje fordi de har Bymarka rett utenfor stuedøra; se Byåsen Idrettslag

Trøndelag Folkemuseum ligger på Sverresborg.

Byåsen og Sverresborg er sammen med Ilen sogn tilhørende Byåsen prosti. Havstein kirke ble tatt i bruk som Byåsens sognekirke allerede i 1857, men etter at Byåsen kirke ble tatt i bruk er denne nå sognets hovedkirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.