Byåsen er en bydel i Trondheim. Grovt sett kan Byåsen sies å omfatte områdene vest for Nidelva fra Stavset i sør til grensen mot Ila i nord. I vest går Byåsen over i Bymarka. Frem til kommunesammenslåingen i 1964 tilhørte størstedelen av området Strinda kommune, og var inntil på 1800-tallet svært spredt befolket. Etter opprettelsen av Gråkallbanen i 1901 begynte en gradvis utbygging av områdene langs banen. I 1920- og 1930-årene ble de store villaområdene utbygd, men virkelig fart i boligbyggingen ble det først etter andre verdenskrig, og særlig etter at en større del av Byåsen ble innlemmet i Trondheim kommune i 1952. Etter kommunesammenslåingen fortsatte utbyggingen i Kystad/Hallset-området og videre sørover til Stavset. Ny moderne arbeidskirke, Byåsen kirke (tidligere Hallset kirke), ble reist i 1974.

Byåsen er først og fremst et typisk forstadsområde med mange boliger men sparsomt med næringsvirksomhet. Byåsen hadde 29 000 innbyggere i 1996. Byåsningene har alltid hevdet seg godt i sportslig sammenheng, kanskje fordi de har Bymarka rett utenfor stuedøra; se Byåsen Idrettslag

Trøndelag Folkemuseum ligger på Sverresborg.

Byåsen og Sverresborg er sammen med Ilen sogn tilhørende Byåsen prosti. Havstein kirke ble tatt i bruk som Byåsens sognekirke allerede i 1857, men etter at Byåsen kirke ble tatt i bruk er denne nå sognets hovedkirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.