7-Eleven

Av /Varemerke.

Artikkelstart

7-Eleven er en amerikansk kioskkjede som er verdens desidert største av typen. Kjeden ble startet i 1927 i Dallas, Texas som Southland Ice Company og solgte først isblokker til kjøleskap, etter hvert også enkelte matvarer som melk, brød og egg. De første butikkene het Tote'm med en totempæl som varemerke. Kjeden skiftet i 1946 navn til 7-Eleven, som henspilte på butikkenes opprinnelige åpningstid, klokken 07–23.

Faktaboks

Uttale
sˈevn ilˈevn

Siden 1970-årene har kjeden stadig ekspandert gjennom franchising, først i Storbritannia og Japan. I dag finnes det rundt 70 000 7-Eleven-butikker i 17 land, hvorav flesteparten er i Japan og Nord-Amerika.

Etter at eierselskapet Southland Corporation var kommet i en økonomisk krise, ble selskapet og butikkonseptet i 1991 overtatt av den japanske lisenshaveren, handelskonsernet Ito-Yokado. Dette ble i 2005 videre underlagt det japanske holdingselskapet Seven & I Holdings Co, som i dag eier kjeden.

I 2020 hadde Seven Holdings & I en omsetning 109 milliarder dollar og rundt 58 000 ansatte globalt, hvorav mange gjennom selskapets franchiser.

Norge

7-Eleven kom til Norge i 1986 med den første butikken på Grünerløkka i Oslo. I 1997 ble rettighetene til kjeden i Skandinavia overtatt av Narvesen, som i 2001 ble innlemmet i Reitangruppen, hvor kjeden nå er innlemmet i Reitan Convenience.

7-Eleven er med sine over 400 butikker ledende i Skandinavia. Fra 2019 har 7-Eleven et samarbeid med YX, og mange av selskapets norske avdelinger er i forbindelse med en bensinstasjon. Den norske avdelingen hadde i en periode i samarbeid med oljeselskapet og bensinstasjonskjeden Shell, hvilket ble avsluttet i 2019 til fordel for YX.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg