Boken Liv i Norge hadde gjort Vigs navn kjent blant mennene bak det nystiftede Selskabet til Folkeoplysningens Fremme i Christiania, og samme år fikk han en forespørsel fra formannen, Hartvig Nissen, om å bli selskapets sekretær og redaktør for dets tidsskrift, Folkevennen. Vig svarte ja og var dermed plassert i den mest sentrale stillingen i folkeopplysningsarbeidet han hadde kunnet ønske seg, midt i en krets av likesinnede menn, blant annet Olaus Arvesen, Knud Knudsen, Eilert Sundt, Ivar Aasen og Aasmund Olavsson Vinje.
Lønnen i Folkeoplysningsselskabet var imidlertid så liten at Vig for å livnære seg også måtte undervise på Nissens skole og være timelærer ved E. Berges borgerskole. Likevel gikk han i gang med et eget månedsblad for lærere, som han gav det fremtidsrettede navnet Den norske Folkeskole. Her la han blant annet frem plan for en lesebok for samtidens allmueskole, et viktig forbilde for P. A. Jensens epokegjørende Læsebog for Folkeskolen og Folkehjemmet fra 1863.
Både i Folkevennen og i Den norske Folkeskole skrev Vig de siste seks årene av sitt liv et stort antall populærvitenskapelige artikler, særlig om historiske, kirkehistoriske og pedagogiske emner. Han skrev også en Norges Historie indtil Harald Haarfagre, tilligemed en udførlig Fremstilling av Normændenes gamle Kulturforhold.
Vig hadde en egen evne til å skrive enkelt og folkelig på et fornorsket dansk som falt i tråd med Knud Knudsens språksyn og peker fremover mot det senere bokmål. Et morsomt litterært vitnesbyrd om hvordan Vigs prosa ble oppfattet av samtiden, har vi i Bjørnstjerne Bjørnsons bondefortelling En glad gutt, der husmannsgutten Øivind Plassen skriver hjem fra jordbruksskolen at han av læreren har fått «nogle Bøger af Ole Vig, som er mageløse, for der forstaar jeg alt sammen».
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.