Ole Vig

Faktaboks

Ole Vig
Født
6. februar 1824, Skatval
Død
19. desember 1857, Oslo

Daguerrotypi fra 1850-årene. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ole Vig
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Ole Vig

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ole Vig var en norsk folkeopplysningsmann, dikter og sakprosaforfatter.

Vig var utdannet ved Klæbu seminarium i 1843. I de følgende årene virket han som lærer, fra 1845 i Kristiansund, og arbeidet dessuten for å få opprettet lærer- og misjonsforeninger. I denne tiden lærte han Grundtvigs skrifter å kjenne, og de fikk avgjørende innflytelse på hans livssyn og virksomhet.

I 1851 ble han redaktør av tidsskriftet Folkevennen, som ble utgitt av Selskabet til Folkeoplysningens Fremme. I Folkevennen, som ble virkelig folkelesning og fikk innflytelse i vide kretser, utfoldet han et omfattende forfatterskap, og spredte sitt Grundtvig-fargede kultursyn med klart standpunkt mot tidens pietistiske strømninger.

Vig utga diktsamlingen Norske Bondeblomster (1851), prosaskriftet Liv i Norge (1851), Sange og Rim for det norske Folk (1854) og Norges historie indtil Harald Haarfager (1857). Diktet Nordmandssang (Blandt alle Lande i øst og vest) skriver seg fra Vigs senere år. En statue av Vig utført av Hjalmar Hansen ble avduket i Stjørdal i 1971.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bye, Arild (2014) Folkevennen Ole Vig".
  • Johnsen, Berit H (2004) «Ole Vig – ideen om en folkeskole» i Thuen, Harald & Sveinung Vaage, red.: Pedagogiske profiler, 2004.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg