Nærings- og fiskeridepartementet

Jan Christian Vestre fra Arbeiderpartiet er næringsminister siden 2021.
Av /Aftenposten/NTB.

Artikkelstart

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) er et norsk departement med ansvar for nærings- og sjømatpolitikk. NFD skal i tillegg fremme norsk næringsliv og handel, og bidra til en bærekraftig forvaltning av fiskeri- og havbruksnæringen. Departementet har også ansvaret for skipsfartspolitikk.

NFD ledes av to statsråder: Jan Christian Vestre som næringsminister og Bjørnar Skjæran som fiskeri- og havminister, begge fra Arbeiderpartiet.

NDFs organisasjon består av åtte avdelinger: Administrasjonsavdelingen, Eierskapsavdelingen, Næringspolitisk avdeling, Maritim avdeling, Handelspolitisk avdeling, Forsknings- og innovasjonsavdelingen, Fiskeri- og havbruksavdelingen og Konkurransepolitisk avdeling. I tillegg eksisterer det en kommunikasjonsseksjon.

NFD har en rekke underliggende etater, blant annet Brønnøysundregistrene, Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet og Sjøfartsdirektoratet, Justervesenet, Konkurransetilsynet og Patentstyret.

1. juli 2021 overtok næringsministeren det konstitusjonelle ansvaret for å ivareta eierskapsforvaltningen av Equinor, Petoro og SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten), med overføring av selve eierskapet til NFD 1. januar 2022. Frem til da hadde dette ansvaret ligget hos Olje- og energidepartementet.

Historikk

Nærings- og fiskeridepartementet ble opprettet 1. januar 2014 og består av det som tidligere het Nærings- og handelsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg