Fiskeri- og kystdepartementet

Artikkelstart

Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) er et nedlagt departement som hadde ansvar for fiskeri- og havbruksnæringen. Dette inkluderer sjømattrygghet, fiskehelse og – velferd og havner, infrastruktur for sjøtransport og beredskap mot akutt forurensning.

Departementet ble nedlagt og avløst av det nye Nærings- og fiskeridepartementet 1. januar 2014.

FKD bestod av fire fagavdelinger: Avdeling for havbruk, sjømat og marked, Avdeling for kystforvaltning, Forsknings- og innovasjonsavdelingen og Ressurs- og havavdelingen. I tillegg var det en administrasjons- og en informasjonsenhet. Departementet behandlet saker angående alle ledd av fiskerinæringen, sel- og hvalfangst og los- og fyrvesen.

Under departementet hørte blant annet Fiskeridirektoratet, Kystverket, Havforskningsinstituttet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Departementet hadde i tillegg fagansvar for Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Historikk

Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) ble opprettet i 1946 ved utskillelse av fiskeriavdelingen i Handelsdepartementet og het frem til 2004 Fiskeridepartementet. Norge var det første landet i verden som opprettet et eget departement for fiskeri.

Oversikt over statsråder i Fiskeri- og kystdepartementet finnes i tabellen over Norge – Statsråder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg