Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) hadde ansvar for fiskeri- og havbruksnæringen. Dette inkluderer sjømattrygghet, fiskehelse og – velferd og havner, infrastruktur for sjøtransport og beredskap mot akutt forurensning. 

Departementet ble nedlagt og avløst av det nye Nærings- og fiskeridepartementet 1. januar 2014.

FKD bestod av fire fagavdelinger: Avdeling for havbruk, sjømat og marked, Avdeling for kystforvaltning, Forsknings- og innovasjonsavdelingen og Ressurs- og havavdelingen. I tillegg var det en administrasjons- og en informasjonsenhet. Departementet behandlet saker angående alle ledd av fiskerinæringen, sel- og hvalfangst og los- og fyrvesen.

Under departementet hørte blant annet FiskeridirektoratetKystverketHavforskningsinstituttet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Departementet hadde i tillegg fagansvar for Mattilsynet og Veterinærinstituttet

Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) ble opprettet i 1946 ved utskillelse av fiskeriavdelingen i Handelsdepartementet og het frem til 2004 Fiskeridepartementet. Norge var det første landet i verden som opprettet et eget departement for fiskeri. 

Oversikt over statsråder i Fiskeri- og kystdepartementet finnes i tabellen over Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.