Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) hadde ansvar for fiskeri- og havbruksnæringen. Dette inkluderer sjømattrygghet, fiskehelse og – velferd og havner, infrastruktur for sjøtransport og beredskap mot akutt forurensning. 

Departementet ble nedlagt og avløst av det nye Nærings- og fiskeridepartementet 1. januar 2014.

FKD bestod av fire fagavdelinger: Avdeling for havbruk, sjømat og marked, Avdeling for kystforvaltning, Forsknings- og innovasjonsavdelingen og Ressurs- og havavdelingen. I tillegg var det en administrasjons- og en informasjonsenhet. Departementet behandlet saker angående alle ledd av fiskerinæringen, sel- og hvalfangst og los- og fyrvesen.

Under departementet hørte blant annet FiskeridirektoratetKystverketHavforskningsinstituttet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Departementet hadde i tillegg fagansvar for Mattilsynet og Veterinærinstituttet

Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) ble opprettet i 1946 ved utskillelse av fiskeriavdelingen i Handelsdepartementet og het frem til 2004 Fiskeridepartementet. Norge var det første landet i verden som opprettet et eget departement for fiskeri. 

Oversikt over statsråder i Fiskeri- og kystdepartementet finnes i tabellen over Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.