Petoro

Av .

Petoro AS er et statlig aksjeselskap som ivaretar statens direkte eide andeler i Norsk petroleumsvirksomhet. Disse andelene omfatter en tredjedel av Norges olje- og gassreserver og tilhørende anlegg.

Ivaretakelsen av statens eierandeler inkluderer også å sørge for at statlige målsettinger blir fulgt opp. Et eksempel på dette er partnerskapene i Snorre og Gullfaks som har vedtatt å utrede muligheten av å levere kraft fra flytende havvind til drift av plattformene.

Petoro ble etablert i 9. mai 2001. Selskapet er lokalisert i Stavanger og har rundt 70 ansatte (2018). Selskapets første administrerende direktør var Kjell Pedersen (2001–2013). Grethe Kristin Moen overtok som administrerende direktør fra juni 2013.

Etablering

Grunnlaget for Petoro ble lagt i 1985, da Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) ble etablert. Det ble da besluttet å overføre om lag halvparten av Statoil (nå Equinor) sine eierandeler i lisenser til SDØE. Statoil beholdt sin andel i Statfjord og store andeler i Gullfaks og andre viktige felt.

Statoil forvaltet SDØE til 2001, men privatiseringen av Statoil nødvendiggjorde en ny forvaltning av SDØE og førte til at ansvaret ble overført til et nytt statlig forvalterselskap. Den direkte etableringen av Petoro skjedde etter vedtak i Stortinget den 26. april 2001. Forberedelsene til ny forvaltningsordning for SDØE fremgår av Stortingsproposisjon nr. 36 (2000–2001).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stortingsproposisjon nr. 36 (2000-2001), Kapittel 6

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg