SDØE, ordning for forvaltning av norsk statlig engasjement i petroleumssektoren. Ordningen ble opprettet i 1985 ved at Statoils eierinteresser i de fleste utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel ble splittet i en økonomisk andel til Statoil og en økonomisk andel til staten. Staten fikk dermed en direkte eierandel i de fleste olje- og gassfeltene på sokkelen. Ordningen berørte ikke operatørforholdene. Statoil var forretningsfører og forestod alt salg av petroleum for SDØE.

SDØE utgjorde en stor del av petroleumsvirksomheten og stod i 2000 for i overkant av 40 % av de totale investeringer på sokkelen. Samme år mottok staten om lag 100 mrd. kr i inntekter fra SDØE.

I forbindelse med delprivatiseringen av Statoil ble SDØE omlagt i 2001. Et nytt, helstatlig selskap (Petoro) overtok det formelle eierskapet til om lag 78,5 % av eierandelene i SDØE. I henhold til bestemmelsene i petroleumsloven kapittel 11 står Petoro som rettighetshaver for disse andelene, men forvalter dem på vegne av staten, som mottar inntektene og dekker utgiftene som knytter seg til andelene. De resterende andelene ble solgt til Statoil (14,5 %), Norsk Hydro og andre selskaper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. januar skrev Morten Haave

Jeg tror nok denne teksten kunne omskrives en smule med tanke på å nå et allment publikum.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.