SDØE

Artikkelstart

SDØE, statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten, ordning for forvaltning av norsk statlig engasjement i petroleumssektoren utenfor Equinor.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for Statens direkte økonomiske engasjement (i petroleumsvirksomheten)

Ordningen ble opprettet i 1985 ved at Statoils (nå Equinor) eierinteresser i de fleste utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel ble splittet i en økonomisk andel til Statoil og en økonomisk andel til staten. Staten fikk dermed en direkte eierandel i de fleste olje- og gassfeltene på sokkelen. Ordningen berørte ikke operatørforholdene. Statoil var forretningsfører og forestod alt salg av petroleum for SDØE.

SDØE utgjorde en stor del av petroleumsvirksomheten og stod i 2000 for i overkant av 40 prosent av de totale investeringer på sokkelen. Samme år mottok staten om lag 100 milliarder kr i inntekter fra SDØE.

Omdanning

I forbindelse med delprivatiseringen av Statoil ble SDØE omlagt i 2001. Et nytt, helstatlig selskap (Petoro) overtok det formelle eierskapet til om lag 78,5 prosent av eierandelene i SDØE. I henhold til bestemmelsene i petroleumsloven kapittel 11 står Petoro som rettighetshaver for disse andelene, men forvalter dem på vegne av staten, som mottar inntektene og dekker utgiftene som knytter seg til andelene. De resterende andelene ble solgt til Statoil (14,5 %), Norsk Hydro og andre selskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Haave

Jeg tror nok denne teksten kunne omskrives en smule med tanke på å nå et allment publikum.

svarte Ola Nordal

Hei Morten. Takk for innspillet. Jeg er enig i at SDØE er kompliserte saker, og at artikkelen godt kan skrives klarere. Send gjerne inn endringsforslag om du har konkrete forslag. Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg