Faktaboks

SDØE
forkortelse for Statens direkte økonomiske engasjement (i petroleumsvirksomheten)
Offisielt navn
STATENS DIREKTE ØKONOMISKE ENGASJEMENT SDØE
Forretningsadresse
Stavanger
Daglig leder
Kristin Kragseth

SDØE er statens engasjement i petroleumssektoren utenfor Equinor. Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten er per 1. januar 2022 verdsatt til 1584 milliarder kroner. Verdiene forvaltes av Petoro og inntektene tilføres Statens pensjonsfond utland.

Historikk

SDØE ble opprettet i 1985 ved at Statoils (nå Equinor) eierinteresser i de fleste utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel ble splittet i en økonomisk andel til Statoil og en økonomisk andel til staten. Staten fikk dermed en direkte eierandel i de fleste olje- og gassfeltene på sokkelen. Ordningen berørte ikke operatørforholdene. Statoil var forretningsfører og foresto alt salg av petroleum for SDØE.

SDØE utgjør en stor del av petroleumsvirksomheten i Norge og sto i 2000 for i overkant av 40 prosent av de totale investeringer på sokkelen. Samme år mottok staten om lag 100 milliarder kr i inntekter fra SDØE.

Restrukturering

I forbindelse med delprivatiseringen av Statoil ble SDØE omorganisert i 2001. Et nytt, helstatlig selskap (Petoro) overtok det formelle eierskapet til om lag 78,5 prosent av eierandelene i SDØE. I henhold til bestemmelsene i petroleumsloven kapittel 11 står Petoro som rettighetshaver for disse andelene, men forvalter dem på vegne av staten, som mottar inntektene og dekker utgiftene som knytter seg til andelene. De resterende andelene ble solgt til Statoil (14,5 %), Norsk Hydro og andre selskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

SDØE
Sektorkode
1110 Statens forretningsdrift
Næringskode(r)
06.100 Utvinning av råolje

Kommentarer (2)

skrev Morten Haave

Jeg tror nok denne teksten kunne omskrives en smule med tanke på å nå et allment publikum.

svarte Ola Nordal

Hei Morten. Takk for innspillet. Jeg er enig i at SDØE er kompliserte saker, og at artikkelen godt kan skrives klarere. Send gjerne inn endringsforslag om du har konkrete forslag. Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg