Musikk i Estland

Folkemusikk

Den kanskje eldste musikkformen blant de finsk-ugriske folk, runesangen, kan spores 2000 år tilbake og lever fortsatt i estisk folketradisjon. Organumlignende flerstemmighet forekommer i folkesangen, som omfatter sanger ved innhøsting, bryllup, gravferd, midtsommerfeiring og drikkelag. Blant folkeinstrumenter er bukkhorn, munnharpe, lur, kantele, sekkepipe og forskjellige pipetyper de mest karakteristiske. Den svensktalende befolkningen på Nuckö (Noarootsi), Dagö (Hiiumaa), Ormsö (Vormsi) og Runö (Ruhnu) har bevart en egenartet folkemusikk, bl.a. gamle koralvarianter.

Kunstmusikken

Kunstmusikken har, som i de andre østersjølandene, røtter i middelalderens kirkemusikk, omvandrende musikere og stadsmusikanter. Senere ble protestantisk kirkemusikk dominerende i nord, mens den katolske tradisjonen ble dyrket i sør. På 1700-tallet ble det utviklet et offentlig musikkliv i byene, med nær kontakt mot kontinental klassisk tradisjon. En sterk korsangtradisjon som minner om den nordiske, ble utviklet på 1800-tallet, med årlig feiring av nasjonale sangerfester siden 1869. De første profesjonelle komponister ble utdannet i St. Petersburg, bl.a. J. Kappel (1855–1907), M. Härma (1864–1941), og Dresden, bl.a. A. Läte (1860–1948).

Kunstmusikktradisjonen var til å begynne med knyttet til teatrene Estonia i Tallinn og Vanemuine i Tartu, som var virksomme fra 1870-årene og fikk heltidsansatte ensembler i 1906. I 1913 flyttet Estonia til et nytt teater, som etter krigsødeleggelser ble gjenåpnet 1947 som operahus. Kunstmusikken har hentet materiale og inspirasjon fra folkemusikken. Blant de ledende nyere komponister er Eino Tamberg (f. 1930) og Arvo Pärt (f. 1935). Stilistisk mangfold karakteriserer den moderne musikken. Etter 1949 har det vært arrangert årlige jazzfestivaler i Tallinn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Eg veit ikkje om det høyrer heime her, men Estland er eit syngjande folk og har store korfestivalar med fleire tusen deltakarar. http://estonia.eu/about-estonia/culture-a-science/song-and-dance-festivals.html

skrev Hallvard Godal

Takk for relevant innspill. Kortradisjonen står sterkt i Estland. Dette vil jeg komme tilbake til i neste oppdatering.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg