Skole og utdanning i Estland

Artikkelstart

I Estland er det obligatorisk 9-årig skole fra 7 års alder, 3-årig videregående skole og yrkesfaglige skoler. 52 % av elevene går videre til høyere utdanning. Siden midten av 1990-årene har utdanningssystemet gjennomgått en rekke reformer, og særlig har privatiseringen økt.

De fleste skolene har estisk som undervisningsspråk, men det finnes også skoler hvor det undervises på russisk. I 1996 fikk Estland sin første nasjonale læreplan. Denne dekker både de russiskspråklige og de estiske skolene, og det undervises i fag som språk, matematikk, natur og samfunnsfag, musikk og kunstfag samt gymnastikk. På ungdomstrinnet undervises det i to fremmedspråk.

Høyere utdanning er todelt i akademiske og yrkesrettede utdanninger. I 1998 var det 35 høyere utdanningsinstitusjoner. Av disse var 6 offentlige og 4 private universiteter, 8 offentlige og 13 private høyskoler og 4 yrkesskoler.

Den estiske skolehistorien starter på 1200-tallet med kirkeskoler. Det første gymnaset ble etablert av jesuitter i 1583. Den svenske kongen Gustav 2 Adolf opprettet landets første universitet i Tartu i 1632.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg