I Estland er det obligatorisk 9-årig skole fra 7 års alder, 3-årig videregående skole og yrkesfaglige skoler. 52 % av elevene går videre til høyere utdanning. Siden midten av 1990-årene har utdanningssystemet gjennomgått en rekke reformer, og særlig har privatiseringen økt.

De fleste skolene har estisk som undervisningsspråk, men det finnes også skoler hvor det undervises på russisk. I 1996 fikk Estland sin første nasjonale læreplan. Denne dekker både de russiskspråklige og de estiske skolene, og det undervises i fag som språk, matematikk, natur og samfunnsfag, musikk og kunstfag samt gymnastikk. På ungdomstrinnet undervises det i to fremmedspråk.

Høyere utdanning er todelt i akademiske og yrkesrettede utdanninger. I 1998 var det 35 høyere utdanningsinstitusjoner. Av disse var 6 offentlige og 4 private universiteter, 8 offentlige og 13 private høyskoler og 4 yrkesskoler.

Den estiske skolehistorien starter på 1200-tallet med kirkeskoler. Det første gymnaset ble etablert av jesuitter i 1583. Den svenske kongen Gustav 2 Adolf opprettet landets første universitet i Tartu i 1632.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.