Faktaboks

Ruhnu
svensk Runö
Trekirken på Ruhnu
Den gamle trekirken på Ruhnu er fra 1644.
Trekirken på Ruhnu
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Ruhnu
Fra Ruhnus strender
Ruhnu
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Ruhnu
Ferjeleiet Ringsu havn på Ruhnu
Ruhnu
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ruhnu er en øy i Rigabukta i Estland, 54 kilometer sørvest for øya Kihnu. Avstanden til byen Pärnu på fastlandet er 96 kilometer. Øya har et areal på 11,9 kvadratkilometer, en kystlinje på 23,3 kilometer og har 136 innbyggere (2023). Høyeste punkt er 28 meter over havet. 60 prosent av øya er dekket av flere hundre år gammel furuskog, mens sju prosent av øya er dyrket mark. Det er registrert over 180 fuglearter inklusive havørn og rundt 540 plantearter på øya. Det er kun én landsby midt på øya og noen få hus utenfor landsbyen.

Ruhnu hadde svensk befolkning fra 1200-tallet til august 1944, da cirka 300 innbyggere forlot sine hjem og flyktet til Sverige for å unngå fremrykningen fra Den røde armé. I perioden 1966–2011 ble befolkningen redusert fra 180 til 56, men har siden 2011 økt.

Ruhnus gamle kirke er fra 1644 og er den eldste bevarte trebygningen i Estland, med trealter og døpefont fra 1755. Det har vært fyrtårn på øya siden 1646. Det eksisterende fyrtårnet ble tegnet av Alexandre Gustav Eiffel og sendt til Ruhnu i 1877. Øya har skole, museum, bibliotek, kommunehus, samfunnshus og kulturhus, førstehjelpspost, gjestehavn og lokalt sjøredningsmannskap. Ruhnu har også Estlands dypeste brønn med en dybde på 787 meter. Limo er en av de vakreste og mest populære av øyas badestrender. Det er ofte ulike typer kulturarrangement i helgene i sommerhalvåret.

De tradisjonelle næringsveiene, jordbruk og fiske, har problemer på grunn av de store avstandene til fastlandet. I senere år har det oppstått en viss turisme som samtidig skaper bekymring på grunn av den sårbare vegetasjonen. Det går ferjer til Ringsu havn på Ruhnu fra byen Pärnu på fastlandet og fra Roomassaare på øya Saaremaa i sommerhalvåret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne Lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg