Faktaboks

Muscat
arab. Masqat
Uttale
muscˈat
Muscat
Sultan Qaboos-moskeen i Omans hovedstad Muscat.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Muscat er hovedstad og største by i Oman. Storbyområdet Muscat har et innbyggertall på cirka 1,45 millioner (anslag for 2018, FNs befolkningsdivisjon). Byen er en viktig havneby, et handelssenter og en gryende turistdestinasjon.

Bybeskrivelse

Muscat ligger på landets nordøstre kyst mot Omanbukta. Byen er avlang og strekker seg langs kysten i nord og avgrenses av Hajarfjellene i sør. De bare steinfjellene står tett på bebyggelsene, særlig i øst. Byens lange historie som handelshavn vises i byarkitekturen som er preget av en blanding av arabisk, portugisisk, persisk, afrikansk og moderne vestlig innflytelse.

Bydelene i Muscat ligger langs kysten fra vest til øst og gjennomskjæres innimellom av fjellene rundt. Dette gjelder spesielt Muscats gamleby i øst som er omringet av fjell. Her står det seremonielle al-Alam-palasset, to gamle portugisiske fort i tillegg til en rekke museer. Nær gamlebyen ligger også bydelen Muttrah, en gammel havneby med mange historiske severdigheter. I Muttrah finner man også det nye fiskemarkedet som er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Sør for Muttrah ligger Ruwi, Muscats businessdistrikt.

Byens vestre del ligger på en slette og er i mindre grad avbrutt av fjell. Her ligger en rekke populære boligområder og Muscats internasjonale lufthavn (tidligere Seeb internasjonale lufthavn).

Kultur og næringsliv

Muscat har lenge vært en viktig eksporthavn for tradisjonelle varer som dadler og fisk, og spiller i dag en betydningsfull rolle for Omans oljeeksport. Olje fraktes fra landets produksjonsfelt til utskipningshavnen Mina al-Fahal i Muscat. Her ligger også hovedkvarteret til landets ledende oljeselskap, Petroleum Development Oman (PDO).

På tross av at Oman har relativt lave forekomster av olje sammenlignet med sine naboer, har landets moderne økonomi i stor grad hvilt på inntektene fra oljeeksport. I senere år har Oman derfor forsøkt å diversifisere økonomien gjennom satsninger innen blant annet turisme, finans og fornybar energi.

Muscat har derfor utviklet seg til å bli en stadig mer populær turistdestinasjon. En rekke museer har blitt oppført i senere år, blant annet nasjonalmuseet som åpnet i 2016. En av byens mest populære turistattraksjoner er ellers Sultan Qaboos-stormoskeen. Da moskeen åpnet i 2001 kunne den skryte på seg både verdens største teppe og verdens største lysekrone. Byens attraksjoner inkluderer ellers det gamle markedet i Muttrah, det kongelige operahuset og de to portugisiske fortene i gamlebyen. I nærhet av byen ligger også flere naturattraksjoner, blant annet elveleiet Wadi Shab, Bimmah synkehull og naturreservatet på al-Dimaniyat-øyene.

Det nasjonale flyselskapet Oman Air, etablert i 1993, har sitt hovedsete på området til Muscat internasjonale lufthavn. Lufthavnen ble betydelig utvidet med åpning av en ny stor terminal i 2018.

Historie

Muscat ble nevnt så tidlig som på 100-tallet evt. av Ptolemaios som refererer til byen som en skjult havn. Det gamle Muscat er omringet av fjell fra tre hold og kunne lenge bare nås fra havet eller til fots.

På grunn av sin strategiske posisjon på kysten til Omanbukta ble Muscat etter hvert en viktig havn på handelsruten til India. Dette førte til at portugiserne tok kontroll over byen tidlig på 1500-tallet. De ble imidlertid drevet ut av Yarubi-dynastiet fra innlandet i 1650 som deretter tok kontroll over byen.

Etter flere tiår med stridigheter om arverekkefølgen i Yarubi-dynastiet, etablerte Ahman ibn Said al-Busaidi (1710–1783), som var guvernør i Suhar i nord, et nytt dynasti med sentrum i Muscat på midten av 1700-tallet. Dette var begynnelsen på Sayyide-dynastiet som på sin høyde hersket over store deler av Persiabukta og den østafrikanske kysten, og som fortsatt hersker over Oman i dag.

Muscat ble først betydelig modernisert etter at Qaboos bin Said tok makten fra sin far Sultan Said bin Taimur i et kupp i 1970. Moderniseringsinitiativene innebar blant annet utbygging av elektrisitet og oppføring av en ny havn. Byen ble åpnet for verden med etableringen av Seeb internasjonale flyplass. Etter hvert fikk Muscat også Omans første universitet, Sultan Qaboos University, som åpnet i 1986.

Muscat har lenge hatt en etnisk mangfoldig befolkning på grunn av sin handel med områder i Sør-Asia, Persia og Øst-Afrika. Dette mangfoldet har økt betydelig etter moderniseringsinitiativene på 1970-tallet. På grunn av en liten befolkning og et økende behov for arbeidskraft, har Oman tatt imot et høyt antall gjestearbeidere. I 2018 var under 40 prosent av Muscats innbyggere omanske statsborgere. De utenlandske arbeiderne kommer i hovedsak fra det indiske subkontinent, men også fra andre arabiske land og Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg