Klaudios Ptolemaios, egyptisk astronom, matematiker og geograf som virket i Alexandria ca. 140 e.Kr. Hans bare delvis originale hovedverk Almagest eller Syntaxis Mathematica er et samleverk som gir uvurderlig oversikt over oldtidens astronomiske kunnskaper. Verket har gitt kjennskap til Hipparkhos' og andre greske astronomers arbeider, og de gjengitte teorier gjaldt i hele middelalderen som urokkelige sannheter. Det er gjort rede for et verdenssystem hvor Jorden er universets midtpunkt (ptolemeiske verdensbilde). Systemet er en overtagelse og videreutvikling av verk av eldre alexandrinske matematikere og astronomer (Apollonios fra Perga m.fl.). Almagest inneholder en fullt utbygd trigonometri. Til beregning av trigonometriske størrelser brukte Ptolemaios den geometriske setning som er oppkalt etter ham, Ptolemaios' sats.

Som geograf og kartograf var Ptolemaios' viktigste bidrag å anvise måter å avbilde Jordens kuleflate på et plant kart ved bredde- og lengdesirkler. Hans verdenskart, som dekker den kjente verden fra Nordsjøen i nord til Nilens kilder i sør og fra Kanariøyene i vest til Kina i øst, bevarer til en viss grad både flate- og avstandsproporsjonalitet for de best kartlagte delene. Ptolemaios' geografiske hovedverk Geōgraphikē hyphēgēsis, som bl.a. inneholder 8000 stedsangivelser med koordinater, var ukjent i Europa til omkring 1300, da bysantinske lærde tok til å oversette hans manuskripter og kopiere flere av hans kart. Italieneren Jacopo d'Angelos oversettelse til latin i 1406 fikk stor betydning for kartografien under Renessansen. Bl.a. inspirerte den dansken Claudius Clavus til å tegne det første kartet over Norden i 1427.

Ptolemaios var også en dyktig observatør og oppfinner av en rekke astronomiske instrumenter. Oppdaget eveksjonen og var den første som ble oppmerksom på refraksjonen, som han gir en klar beskrivelse av i sin Optik. Blant hans mange andre skrifter er et musikkteoretisk verk av største betydning for kjennskapet til gammelgresk musikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.