Utdanningssystemet i Oman består av førskole, grunnskole, videregående opplæring og høyere utdanning. Utdanning er gratis, men ikke obligatorisk for alle landets innbyggere fra grunnskolenivå til høyere utdanning.

Utdanningsdepartementet i Oman har overordnet ansvar for utdanningssystemet i landet. De offentlige skolene underviser på arabisk og følger islamsk pensum. De aller fleste går på offentlige skoler, men det finnes også privatskoler. Disse må godkjennes og akkrediteres av utdanningsdepartementet i Oman og har mer fleksibilitet når det gjelder pensum og undervisningsmetoder. Enkelte privatskoler underviser på både engelsk og arabisk. I tillegg finnes det internasjonale skoler; disse er i hovedsak lokalisert rundt hovedstaden Muscat. De internasjonale skolene tar skolepenger.

Rundt fire prosent av den voksne befolkningen over femten år ble regnet som analfabeter i 2021.

Grunnskole

Barna starter på skolen når de er seks år gamle. Det finnes også førskoletilbud som barna kan gå på før skolealder. Om lag halvparten av barna går i førskole ifølge myndighetene i Oman. Så å si alle barn fullfører grunnskolen, og det er kjønnsbalanse i skolen.

Grunnskolen varer i ti år og er inndelt i fire år barneskole og seks år mellomtrinn og ungdomsskole. Fra første til fjerde trinn er det felles undervisning for gutter og jenter. Fra femte trinn undervises jenter og gutter på separate skoler. Skoleåret begynner i september og avsluttes i juni.

Videregående opplæring

Videregående opplæring varer i to år. Elevene har her mulighet til å spesialisere seg innen realfag eller samfunnsfag. Ifølge tall fra UNESCO starter så å si alle på videregående skole (2020). Ved fullført videregående opplæring kan elevene søke opptak til høyere utdanning. Det finnes også egne skoler som tilbyr yrkesfaglige retninger.

Høyere utdanning

Det høyere utdanningssystemet i Oman består av universiteter og høgskoler. I 1986 åpnet landets første universitet, Sultan Qaboos University. I tillegg finnes det blant annet lærerskoler, tekniske høyskoler, islamske høyskoler og helsefaglige institutter. I underkant av halvparten i den aktuelle aldersgruppen tar høyere utdanning (UNESCO, 2020). Det er en overvekt av kvinnelige studenter. Mange studenter velger å studere utenlands i naboland som De forente arabiske emirater, Kuwait, Jordan og Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg