Qaboos bin Said, sultan av Oman og landets enehersker siden 1970, som den 14. hersker fra al-Busaidi-dynastiet.

Sultan Qaboos fikk sin grunnutdanning i Salalah i Dhofar-regionen i Oman samt i Poona, India; deretter høyere utdanning i England, blant annet ved militærakademiet Sandhurst (1962). Etter å ha blitt uteksaminert derfra, tjenestegjorde han ett år i en britisk infanteribataljon i Tyskland, og innehadde etter dette en stabsstilling i den britiske hæren. Deretter studerte han lokalt styresett i Storbritannia, for så å vende tilbake til Oman i 1966. Under en form for husarrest der, studerte han islam og omansk historie.

Qaboos overtok tronen 23. juli 1970 etter å ha avsatt sin far, sultan Said bin Taimur (1910–1972). Han har siden vært Omans statsoverhode og enehersker; den lengst sittende statssjef i Midtøsten. Han har i tillegg til å være sultan bekledd en rekke sentrale posisjoner, som regjeringssjef og utenriks- og forsvarsminister. Sultanen er også øverstkommanderende for Omans væpnede styrker og sjef for sentralbanken. Som eneveldig hersker har han utstrakt makt og myndighet, også til å utstede lover.

Sultanatet er arvelig, men Qaboos har ingen barn; han giftet seg i 1976, og ble skilt i 1979. Sultanen har heller ingen gjenlevende brødre, og har ikke offentlig utpekt noen arvtaker. Det er kjent at monarken e har kreft.

Ved maktskiftet i 1970 flyttet han fra Salalah til Muscat, og endret landets navn fra Muscat og Oman til Sultanatet Oman. En av årsakene til palasskuppet var at Sultan Said førte en konservativ politikk som isolerte Oman fra omverdenen og hindret sosial og økonomisk utvikling.

Snart etter maktovertakelsen iverksatte Sultan Qaboos derfor et omfattende moderniseringsprogram, og Oman sluttet seg til flere internasjonale organisasjoner som endte isolasjonen. Under Qaboos har Oman inntatt en nøytral rolle i politiske og militære konflikter i den arabiske verden, og har blant annet lykkes i å opprettholde gode forbindelser med de to rivaliserende nabolandene Iran og Saudi-Arabia, og holdt seg utenfor krigen i Jemen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.