Qaboos bin Said, sultan av Oman og landets enehersker siden 1970, som den 14. hersker fra al-Busaidi-dynastiet.

Sultan Qaboos fikk sin grunnutdanning i Salalah i Dhofar-regionen sør i Oman samt i Poona, India; så i England, blant annet ved militærakademiet Sandhurst. Etter å ha blitt uteksaminert derfra, tjenestegjorde han ett år i en britisk infanteribataljon i Tyskland. Studerte deretter lokalt styresett i Storbritannia, for så å vende tilbake til Oman der han studerte islam og sitt lands historie.

Overtok tronen 23. juli 1970 etter å ha avsatt sin far, Sultan Said bin Taimur, og har siden vært Omans statsoverhode. Han har dertil bekledd posisjonene som regjeringssjef og utenriks- og forsvarsminister, er øverstkommanderende for Omans væpnede styrker og sjef for sentralbanken. Som eneveldig hersker har han ustrakt makt og myndighet, også til å utstede lover. Sultanatet er arvelig, men Qaboos har ingen barn.

Ved maktskiftet flyttet han fra Salalah til Muscat, og endret landets navn fra Muscat og Oman til Sultanatet Oman. En av årsakene til palasskuppet var at Sultan Said førte en konservativ politikk som isolerte Oman fra omverdenen og hindre sosial og økonomisk utvikling. Snart etter maktovertakelsen iverksatte Sultan Qaboos derfor et omfattende moderniseringsprogram, og Oman sluttet seg til internasjonale organisasjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.