Faktaboks

Qaboos bin Said
Født
18. november 1940, Salalah, Oman
Død
10. januar 2020, Muscat, Oman
Qaboos bin Said
Oman er et absolutt monarki, styrt av en sultan med ubegrenset makt. Qaboos bin Said var sultan av Oman fra han avsatte sin far i 1970 til han døde i 2020.
Av /AFP.

Qaboos bin Said var sultan av Oman og landets enehersker fra han overtok makten i 1970 til sin død i 2020. Qaboos var den 14. herskeren fra al-Busaidi-dynastiet.

Oppvekst og utdanning

Qaboos bin Said fikk sin grunnutdanning i Salalah i Dhofar-regionen i Oman samt i Pune i India, deretter høyere utdanning i Storbritannia, blant annet ved militærakademiet RMAS i Sandhurst (1962). Etter å ha blitt uteksaminert derfra, tjenestegjorde han ett år i en britisk infanteribataljon i Tyskland, og var deretter i en stabsstilling i den britiske hæren. Etter studier i lokalt styresett i Storbritannia, vendte han tilbake til Oman i 1966. Der ble han satt i en form for husarrest, og brukte tiden på å studere islam og Omans historie.

Sultan

Sultan Qaboos var den lengstsittende statssjef i Midtøsten. Han overtok tronen 23. juli 1970 etter å ha avsatt sin far, sultan Said bin Taimur (1910–1972), og ble Omans statsoverhode og enehersker. I tillegg til å være sultan bekledde han en rekke sentrale posisjoner, som regjeringssjef og utenriks- og forsvarsminister. Sultanen var også øverstkommanderende for Omans væpnede styrker og sjef for sentralbanken. Som eneveldig hersker hadde han utstrakt makt og myndighet, også til å utstede lover.

Reformer

Ved maktskiftet i 1970 flyttet han fra Salalah til Muscat, og endret landets navn fra Muscat og Oman til Sultanatet Oman. En av årsakene til palasskuppet var at Sultan Said førte en konservativ politikk som isolerte Oman fra omverdenen og hindret sosial og økonomisk utvikling.

Kort tid etter maktovertakelsen iverksatte Sultan Qaboos derfor et omfattende moderniseringsprogram, og Oman sluttet seg til flere internasjonale organisasjoner som fikk slutt på isolasjonen. Under Qaboos styre inntok Oman en nøytral rolle i politiske og militære konflikter i den arabiske verden, og lyktes blant annet i å opprettholde gode forbindelser med de to rivaliserende nabolandene Iran og Saudi-Arabia, og å holde seg utenfor krigen i Jemen.

Arverekkefølge og død

Sultanatet er arvelig, men Qaboos hadde ingen barn; han giftet seg i 1976, og ble skilt i 1979. Sultanen hadde heller ingen gjenlevende brødre. Da han døde 10. januar 2020 etter lengre tids kreftsykdom var det uklart hvem som skulle etterfølge ham. Dagen etter ble hans fetter Haitham bin Tariq Al Said, som blant annet har tjenestegjort som kulturminister og diplomat, utnevnt av den kongelige familien som ny sultan av Oman.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg