Al Busaidi er et omansk dynasti som fra midten av 1700-tallet etablerte kontroll over et imperium på den arabiske halvøy og i Øst-Afrika, og som fortsatt styrer Oman.

Faktaboks

Også kjent som

Al Bu Saidi, sayyider

Dynastiet ble opprettet da Ahmed bin Said Al Busaidi, guvernør i Suhar under det daværende persiske Yarubi-dynastiet, fordrev de persiske styrkene fra Oman og opphøyet seg selv til imam i 1744. Han ble imam over Oman så vel som Zanzibar, Pemba og Kilwa utenfor kysten av Øst-Afrika. Hans etterfølgere utvidet området dynastiet kontrollerte, som Bahrain samt flere områder i Iran, inklusive Bandar-e Abbas og Hormuz. Ahmed bin Saids etterfølgere valgte å bruke tittelen sayyid i stedet for imam, som en ærestittel båret av medlemmer av den kongelige familie. Fra 1783, med Hamad bin Said, har Omans monark tittelen sultan.

Dynastiets høydepunkt regnes til styringstiden til Said bin Sultan, som styrte i 1806–1856. Omans utbredelse, og dynastiets innflytelse, var på sitt største i 1832, da Sultan Said bin Sultan flyttet hovedstaden til Zanzibar, hvor slekten regjerte til 1963. Etter allerede å ha inngått avtaler med Storbritannia, inngikk han også avtaler med USA (1833) og Frankrike (1844). Han styrket samarbeidet med britene, som bisto ham i å forvare dynastiet mot wahhabiene i dagens Saudi-Arabia. Senere bidro Storbritannia i å slå ned et opprør mot dynastiet tidlig på 1900-tallet, senere mot det selvstendige sultanatet Oman, på 1960-tallet.

Omans sultan fra 2020, Haitham bin Tariq Al Said, er den 15. hersker i dynastiet, da etterfulgte sin fetter, Qaboos bin Said.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg