Folketallet er beregnet til 3 mill. innb. (2005), årlig befolkningstilvekst til 3,2 % (1993–2003), og middellevealder 77 år for kvinner og 71 år for menn. De høye fødselstallene har bidratt til at Oman har en svært ung befolkning. 42,6 % er under 15 år, og 2,5 % er 60 år eller eldre.

Nesten hele befolkningen er arabere; det er innslag av persere, balutsjer, indere og afrikanere (Øst-Afrika). Befolkningen langs kysten er langt mer heterogen enn innlandsbefolkningen. I innlandet er mange ibaditter. Andelen gjestearbeidere er svært stor; i 1993 utgjorde de 64 % av den totale arbeidsstyrken, de fleste fra Pakistan og India.

Befolkningstettheten i Oman er 14,1 innb. per km2, med tettest bosetning langs kysten i nord. Store områder er folketomme. Det har i senere år også foregått en stor innflytting til byene, og i 2001 levde 77 % av befolkningen i byer/landsbyer. Hovedstad og største by er Muscat.

Oman ble islamisert tidlig på 600-tallet, og i løpet av islams to første århundrer ble ibadittisk islam flertallets religion. Det indre av landet er dominert av arabiske ibaditter, kystbefolkninen er langt mer sammensatt. Ca. 88 % av befolkningen er muslimer (av disse tilhører 75 % den ibadittiske sekt; 25 % er sunni- og sjia-muslimer). Ca. 7,5 % av befolkningen er hinduer og ca. 3 % er kristne.

Offisielt språk er arabisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.