Carl Perkins

Faktaboks

Carl Perkins
Carl Lee Perkins
Uttale
pˈə:kinz
Født
9. april 1932, Ridgely, Tennessee
Død
19. januar 1998, Jackson, Tennessee

Carl Perkins under en konsert i 1970-årene.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Carl Perkins var en amerikansk sanger, låtskriver og gitarist. Han var en av pionerene innen rockabilly i 1950-årene, selv om han kom i skyggen av blant annet Elvis Presley. Perkins' gitarstil påvirket blant andre George Harrison, og The Beatles spilte inn tre av sangene hans på plate: Matchbox, Honey Don't og Everybody's Trying To Be My Baby.

Perkins vokste opp i en fattig bomullsplukkerfamilie og hørte som barn mye gospel, country og deltablues. De flyttet i 1946 til Bemis i Tennessee, hvor Perkins snart startet The Perkins Brothers Band med sine to brødre. Han fikk kontrakt med Sun Records, som i 1955 ga ut debutsinglen Movie Magg.

Blue Suede Shoes (1956) ble en slager med både Perkins og Elvis Presley, men en bilulykke like etter utgivelsen satte en stopper for hans popkarriere. På countrylistene hadde han imidlertid i de neste tre årene også fire Topp 20-hits i USA: Boppin' The Blues, Dixie Fried, Your True Love og Pink Pedal Pushers.

Alkoholisme preget de neste årene, men Perkins var tilbake på countrylistene i 1967 med Country Boy's Dream og Shine, Shine, Shine, og i 1969 med Restless. Han skrev 1968-hiten Daddy Sang Bass for sin gamle kollega fra Sun Records, Johnny Cash, som i 1969–1975 brukte ham som fast gjestegitarist i sitt tv-show. I de neste årene høstet Perkins stor anerkjennelse og turnerte verden rundt. Birth Of Rock And Roll (1986) ble hans siste countryhit.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg